Tee jälleen Ämpäristöteko!

Facebooktwitterlinkedin

Pyöriikö autotallissasi tyhjiä kanistereita ja ylimääräisiä salaojaputken pätkiä? Hajosiko pakasterasia? Lojuuko parvekkeella aikansa elänyt puutarhakalusto? Entä minne laittaisit lasten hylkäämät, nuhjaantuneet hiekkalelut ja pulkat?

Maailman ympäristöpäivänä 5. kesäkuuta voit tuoda nämä ja kaikki muutkin rikkinäiset ja tarpeettomat kotitalouden kovamuovitavarat kiertoon. Muoviteollisuus ry järjestää #Ämpäristöteko-kampanjan jo toista kertaa. Viime vuonna kovamuovituotteita kerättiin viidellä paikkakunnalla, nyt remmissä on jo pitkälti toistakymmentä paikkakuntaa. Suosio yllätti, kertoo Muoviteollisuuden toimitusjohtaja Vesa Kärhä:

”Lopulta meidän piti jopa vähän rajoittaa mukaan pyrkivien määrää, koska aika ja resurssien puute rajoittavat vähän sitä, miten suureksi tällainen yhden päivän kampanja voi kasvaa.”

Vastaanottopisteitä ovat perustaneet Muoviteollisuus ry:n jäsenyritykset sekä vastuulliset, muovituotteita käyttävät yritykset ja yhteistyökumppanit. Keräyspisteitä on myös paikkakuntien toreilla. Lista vastaanottopisteistä löytyy kampanjasivulta. https://www.muovikuuluukiertoon.fi/amparistoteko/

Moni yritys järjestää vastaanottopisteellä myös mukavaa oheistoimintaa, esimerkiksi roskienlajittelukilpailuja ja tuote-esittelyjä.

 

Suljettuun kiertoon

Kaikki kerätyt muovituotteet rahdataan Fortumin muovijalostamoon Riihimäelle. Fortum jalostaa kierrätykseen kelpaavasta materiaalista uusiomuovigranulaattia, jota voi käyttää esimerkiksi Orthexin kukkaruukkuihin ja Plastexin kastelukannuihin – osittain siis suljettuun kiertoon.

Kärhä kertoo, että kierrätysprosentti on ollut hyvä. Viime vuonna 5/6 materiaaleista kelpasi laadultaan uusiogranulaatin jalostukseen. Tuotteista tulee irrottaa metalli- ja puuosat. Tavarat kannattaa tuoda tyhjinä ja puhtaina.

”Meillä ei ole materiaalille tonnimäärätavoitteita, vaan kampanjan arvo on tietoisuuden nostamisessa. Viime vuonna järjestetyssä pilottitempauksessa sadat ihmiset innostuivat siivoamaan nurkkiaan. Monet toivoivat, että kovamuovien keräys järjestettäisiin useammin. Tähän arkiseen huoleen pitää vastata konkreettisesti. Vain siten saavutamme aidon vastuullisuuden tason”, Kärhä sanoo.

 

Kuva: Scanstockphoto. #Ämpäristöteko-kampanja kerää kuluttajien käytöstä poistettuja ja rikkinäisiä kovamuovituotteita kierrätystä varten. Keräykseen voi tuoda mitä tahansa rikkinäisiä kovamuovisia tuotteita: ämpäreitä, kastelukannuja, pulkkia, lasten leluja, pakasterasioita, jopa sähkö- ja elektroniikkaromun muovikuoria. Tavarat saavat uuden elämän uusiomuovituotteina tai hyötyenergiana.

Facebooktwitterlinkedin