Tekstiilien kiertotalous laajenemassa kenkiin: Spinnova alkaa pilotoida Jyväskylässä laitosta, joka kehittää nahkajätteestä uusiomateriaalia

Nahkajätekuitua
Facebooktwitterlinkedin

Jyväskylään on valmistunut pilottituotantolinja, jolla tehdään tekstiilikuitua nahkajätteestä. Linja on tekstiilimateriaaleja kehittävän Spinnovan suunnittelema ja rakentama.

Linjan rakennuttaja on Respin Oy, joka on Spinnovan ja KT Tradingin yhteisyritys. KT Trading on kenkäbrändi Eccon nahanhankkija.

Pilottilinjaston ansiosta Respin voi alkaa tuottaa aiempaa suurempia määriä nahkajätepohjaista kuitua tutkimus- ja kehitystarkoituksiin sekä kehittää materiaalista demotuotteita.

Eccon nahankäsittelylaitosten sivuvirroista valmistettavalla kuidulla on Respinin mukaan paljon potentiaalia monenlaisissa tuotteissa, kuten kengissä.

 

Samalla teknologialla

Nahkajätekuidun valmistamiseen tarkoitetun tuotantolinjan pystyttäminen ei vaatinut Spinnovalta teknologian lisäkehitystä.

Teknologia on havaittu toimivaksi jo Spinnovan puupohjaisen kuidun pilottituotantolinjalla, joka on ollut toiminnassa yli kaksi vuotta.

Respin maksaa Spinnovalle 2,5 miljoonaa euroa pilottilinjasta ja Spinnovan tutkimus- ja kehityspalveluista pilottivaiheen aikana. Pilotoinnin arvioidaan kestävän noin vuoden verran.

 

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemia-lehti.

Kuva: Spinnova. Kuten Spinnovan puupohjainen kuitu, myös Respinin nahkajättestä valmistama kuitu syntyy ilman haitallisia kemikaaleja, mikä on maailman mitassakin ainutlaatuista.

Facebooktwitterlinkedin