Teollisuuden vedet kerralla puhtaiksi – Weeefiner ja Sofi Filtration kehittävät mullistavaa menetelmää vientimarkkinoille

Kuva: Sanna Lindeman. Yhdessä voimme nostaa suomalaista vesikäsittelyosaamista uudelle tasolle ja edistää kestävää kasvua, uskovat Sofi Filtrationin Riina Salmimies ja Weeefinerin Mikko Hänninen.
Facebooktwitterlinkedin

Suomalaiset Weeefiner ja Sofi Filtration rakentavat tekniikkaa, joka puhdistaa teolliset vedet kattavasti poistamalla niistä kerralla niin kiinteät kuin liukoiset epäpuhtaudet.

“Yhteistyömme tavoitteena on tarjota kokonaisratkaisu, joka käsittelee sekä liuenneita että kiinteitä aineita ja siten edistää kestävyyttä ja tehokkuutta teollisuudessa”, paaluttaa Weeefiner Oy:n toimitusjohtaja Mikko Hänninen.

Metallit talteen hyötykäyttöä varten

Aalto-yliopiston tutkimuksesta ponnistava, vuonna 2011 startannut Sofi Filtration on patentoinut selkeyssuodattimen, joka nappaa kiinni erittäin pienet, läpimitaltaan alle kymmenen mikrometrin kokoiset hiukkaset.

Suodatusprosessin jälkeen vedet käsitellään Weeefinerin 4D Sieppari -nimisellä teknologialla.

Alun perin Jyväskylän yliopistossa kehitetty räätälöitävä teknologia kykenee paitsi erottamaan veteen liuenneet metallit myös ottamaan ne talteen hyötykäyttöä varten.

Weeefinerin siepparikäsittely maksimoi näin liuenneiden raaka-aineiden arvon ja samalla vähentää jätevesien käsittelystä aiheutuvaa ympäristökuormitusta.

Kun yritykset saavat uuden menetelmänsä valmiiksi, ne aikovat pilotoida sitä useassa kohteessa Euroopassa ja tunnistaa siten tekniikan lupaavimmat sovelluskohteet.

Syyskuussa 2023 käynnistynyt projekti on saanut tukea EU:n rahoittamasta Vesiosaamisen kasvu ja kansainvälistyminen -ohjelmasta.

“Suomalaiset yhteistyöllä kansainvälisille markkinoille”

Yrityskaksikon mielestä suomalaisen vesiosaamisen viennissä on avainasemassa eri tahojen välinen yhteistyö, etenkin kun tavoitellaan suuria teollisuusasiakkaita.

Ratkaisujen yhdistäminen kattaviksi tarjoamiksi auttaa myös pienempiä toimijoita vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin kilpailukykyisesti.

“Koemme, että suomalaisten vesiteknologiatoimittajien tulisi tehdä tiiviimpää yhteistyötä tarjotakseen kokonaisvaltaisia ratkaisuja teollisuudelle”, sanoo Sofi Filtration Oy:n toimitusjohtaja Riina Salmimies.

Suomessa on hänen mukaansa paljon huippuosaajia ja äärimmäisen kehittynyttä teknologiaa, jota arvostettaisiin maailmalla.

“Isot toimijat etsivät kuitenkin nimenomaan kokonaisvaltaisia ratkaisuja, eivät yksittäisiä teknologioita.”

Innovaatiot menestyneet kisoissa

Vuonna 2017 perustetun Weeefinerin sieppariteknologian pilottikäyttö alkoi vuonna 2020, ja ensimmäinen laitetoimitus tapahtui kesällä 2022. Yhtiö on toteuttanut jo yli 50 talteenoton kehityshanketta asiakkaille eri toimialoilla.

Kuva Sanna Lindeman.Näillä eväin. Weeefinerin näytereaktori ja Sofi Filtrationin laitteiston pienoismalli.

Sofi Filtrationin itsepuhdistuva Sofi Filter -suodatin ei edellytä kemikaaleja epäpuhtauksien erottamiseen. Sitä hyödynnetään voimaloissa, kaivos- ja mineraaliteollisuudessa, terästehtaissa ja metallinjalostamoissa sekä sellu- ja paperiteollisuudessa eri puolilla Eurooppaa.

Molemmat yritykset ovat hiljattain voittaneet alansa kotimaiset innovaatiokilpailut, Sofi Filtration Dinex Hackathonin ja Weeefiner vastaavan Humuspehtoorin keksintökisan.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Sanna Lindeman. Yhdessä voimme nostaa suomalaista vesikäsittelyosaamista uudelle tasolle ja edistää kestävää kasvua, uskovat Sofi Filtrationin Riina Salmimies ja Weeefinerin Mikko Hänninen.

Kuva: Sanna Lindeman. Näillä eväin. Weeefinerin näytereaktori ja Sofi Filtrationin laitteiston pienoismalli.

Facebooktwitterlinkedin