Mikä Suomen kunta on kiertotalouden ykkönen? Kuntaliitto, Suomen ympäristökeskus ja Sitra etsivät jälleen Vuoden kiertotalouskuntaa. Tänä vuonna kilpailussa etsitään parhaita…
Tietoa uudelleenkäytettävistä osista RFID-tägeihin – Sorkkarauta Vuoden purkuhankkeelle
Rakennusosien uudelleenkäyttöä datalla edistänyt Lamminpään purkuhanke palkittiin Purkupäivillä Lahdessa Vuoden 2022 purkuhanke -palkinnolla. Kiertopalkinto on sorkkarauta.
Suomen Purkuliikkeiden liitto FDA haluaa nostaa palkinnon avulla esiin alan kehittäjiä, parhaita käytäntöjä ja menestystarinoita.
Lamminpäässä uudelleenkäytettävästä hallista luotiin 3D-malli purkutyötä varten. Rakenneosiin liitettiin RFID-tägit, joihin jokaisesta uudelleenkäytettävästä osasta sisällytettiin tietoa. Tagien sisältämä tieto vietiin digitaaliseen materiaalipankkiin uudelleenkäyttöä silmällä pitäen. Tieto tallentuu datapankkiin, jossa se on arkkitehtien ja suunnittelijoiden käytettävissä.
Purku-urakassa olivat mukana Purkupiha, Pohjola Rakennus, Rakennusliike Tekson, Tecnalia sekä VTT. EU:n Horisontti-ohjelman ICEberg-hanke osarahoitti kokeilua.
Purkupihalta palkinnon pokkasivat Jussi Thomander, Mikko Hulpio, Kati Tuominen, Virpi Eronen, Kari Karppanen ja Topias Lahti.
”Teimme tämän hyvällä porukalla. Koko rakentamisen arvoketju oli yhteistyössä mukana”, sanoo vastaavana työnjohtajana hankkeessa toiminut Mikko Hulpio.
”Olen Purkupihan porukasta ylpeä!”, kommentoi Kati Tuominen.
Jussi Thomander korostaa, että uudelleenkäytön onnistuminen on pitkälti myynnistä kiinni:
”Kierrätys on ensisijaisesti myyntityötä. Kysynnän luominen on suurin haaste. Jos puuttuu taloudellinen perusta, mitä jää? Suunnittelu ja puhe.”
Purkupiha onnistui löytämään omista verkostoistaan käyttökohteita uudelleenkäytettäville osille. Jatkossa kokemus 3D-datamallinnuksesta helpottaa myyntityötä, samoin lupaprosesseja.
Hienoja onnistumisia
Toiselle sijalle pääsi Laakson sairaala-alueen terveysaseman purkaminen. Allianssissa ovat mukana niin ikään Purkupiha, Helsingin kaupunki, SRV Rakennus Oy ja Indepro. Hanke on osa EU-rahoitteista Wool2Loop-hanketta, joka tutkii mineraalivillojen erilliskeräämistä.
Tuomaristo kiitti erityisesti työturvallisuustoimenpiteiden systemaattisuutta ja haitta-aineiden hallintaa.
Kolmanneksi nousi Ahvenanmaan varavoimalaitoksen purku, jonka toteutti Sparal Oy.
Tuomaristo kiinnitti huomiota siihen, että vaikka kohde oli haastava purettava, tekijät onnistuivat saavuttamaan 99,5 prosentin kierrätysasteen. Museovirasto on suojellut rakennuksen julkisivun, joka säilytettiin ehjänä.
”Kaikki kisaan hakeneet olivat hyviä, mutta voittajakolmikko erottui. Tuomariston kriteereinä olivat vaikuttavuus, innovatiivisuus, onnistuminen, vastuullisuus, kiertotalous sekä työturvallisuus”, kertoo tuomariston puheenjohtaja, YTP:n toimitusjohtaja Mia Nores.
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti
Kuvat: Elina Saarinen. Purkupiha Oy pokkasi Vuoden purkuhanke -palkinnon, sorkkaraudan. Se oli tarkoitus viedä heti palkinnonjaon jälkeen torille ja saunaan.