Tontinluovutukseen kannattaa asettaa kiertotalousehtoja – Tampereen kaupungin pilotti palkittiin Vuoden Kiertopalkinnolla

Katja Alakerttula ja Jarmo Muurman palkinnonjaossa 26.10.23.
Facebooktwitterlinkedin

Tampereen Kissamaalle syntyy Suomen ensimmäinen kiertotaloustalo, jonka rakentaa Pohjola Rakennus Oy Suomi.

Tampereen kaupungin pilotilla oli iso merkitys sille, että kiertotaloustalo nyt toteutuu.

Tampereen kaupunki sovelsi tontinluovutukseen kiertotalouskriteereitä pilottikokeilussaan, joka palkittiin 26.10.23 Circwaste-hankkeen päätösseminaarissa Vuoden Kiertopalkintona.

Malli on esimerkki siitä, miten kunnat voivat tarjota mahdollisuuksia yritysten uusille kiertotalouden ratkaisuille edistäen samalla rakennusalan uudistumista ja kilpailukykyä. Konsepti on helposti monistettavissa muidenkin kuntien toimintaan ja uudisrakentamiseen yleisemminkin.

”Tampereella toteutettu pilotti kiertotalouskriteerien soveltamisessa tontinluovutuksessa osoittaa merkityksellistä sitoutumista kiertotalouden edistämiseen. Tampereen malli on myös helposti monistettavissa ja se perustuu yhteistyöhön alan toimijoiden kanssa,” sanoo ympäristöneuvos Jarmo Muurman ympäristöministeriöstä, joka tänä vuonna pääsi valitsemaan voittajan.

Kissanmaan kohde. Kuva: Pohjola Rakennus.
Kissanmaan kohde. Kuva: Pohjola Rakennus Oy Suomi.

Ei pelkkää betonimursketta

Kiertotalouskriteerien sisällyttäminen osaksi tontinluovutuksen ehtoja ohjaa tontilla tapahtuvia toimia useiksi vuosikymmeniksi eteenpäin.

Kiertotaloutta tukeva tontinluovutus oli menestys, sillä hyväksyttyjä tonttihakemuksia tuli yhteensä 17.

Hakijoilta pyydettiin kunnianhimoista kiertotalouskokonaisuutta, jossa talon hiilijalanjälki olisi tavallista taloa pienempi. Päästövähennyksiä haettiin kiertotalousratkaisujen hyödyntämisen kautta.

Kiertotalouden mukaisia rakennusosia tuli käyttää mahdollisimman täydellisinä eikä vain betonimurskeena.

”Tontinluovutuksen rooli kiertotaloudessa nähdään tärkeänä myös jatkossa Tampereella. Positiivista on ollut huomata, kuinka tärkeänä yritykset ovat kaupungin tontinluovutuksen kehittämistä pitäneet alan kiertotalouden kehittymisen kannalta”, sanoo Tampereen kaupungin tonttipäällikkö Aila Taura.

Kriteerit jakoon

Voittajan valinnut Jarmo Muurman näkee, että Tampereen malli on hieno käytännön esimerkki edistää kiertotaloutta tontinluovutuksen yhteydessä.

”Tampereen kaupungin malli palkitsee yrityksiä, jotka ovat löytäneet toimenpiteitä jätehierarkian ylätasoilta, kuten rakennusmateriaalien uudelleenkäyttöä ja neitseellisten raaka-aineiden käytön vähentämistä. Malli on siirrettävissä ja skaalattavissa muihin kaupunkeihin ja kuntiin. Kannustan muitakin ottamaan tämän hyvän idean käyttöön!” Muurman totesi palkinnonjakotilaisuudessa.

Palkinnon Tampereen kaupungin puolesta vastaanottanut Pirkanmaan liiton Canemure- ja Circwaste-hankkeiden projektipäällikkö Katja Alakerttula kertoo, että tontinluovutuksen kiertotalouskriteerit tullaan julkaisemaan uuden maakunnallisen kiertotalouden kehittämiskeskuksen Kipin eli Kiertotalous Pirkanmaan sivuilla.

Kestävyysloikkien joukosta kaksi muutakin palkittua

Vuoden Kiertopalkinto 2023 valittiin Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) Kestävyysloikka-alustalle vuoden aikana lisättyjen hyvien ilmasto-, kiertotalous- ja luontoratkaisujen joukosta.

SYKEn Circwaste-hanketiimi teki loikista esikarsinnan.

”Vuoden aikana saamiemme Kiertotalousloikkien joukossa oli paljon hyviä ehdokkaita, jotka osoittavat, miten moninaisin tavoin kiertotaloutta voi edistää”, sanoo Kiertopalkintoa jakavan Circwaste-hankkeen vetäjä Tuuli Myllymaa SYKEstä.

Vuoden kiertopalkinnon lisäksi kunniamaininnan saa kaksi Kestävyysloikka-esimerkkiä.

Helsingin Malminkartanoon uusioraaka-aineista rakennetun puiston taustalla on Helsingin kaupungin innovaatiohaaste ja yksi haasteen voittajista EcoUp Oyj.

Toinen kunniamaininta meni Circutus Oy:lle, joka on kehittänyt uuden jakamistaloutta edistävän konseptin Circuttamisen.

”Molemmissa kunniamaininnan saaneissa esimerkeissä korostuvat onnistunut tuotteistaminen sekä vaikuttava viestintä, joka tuo joskus etäisenäkin pidetyn kiertotalousajattelun lähelle ihmistä ja arkea,” Myllymaa kiittää.

Helsingin Malminkartanon puisto. Kuva: Vesa Laitinen.
Helsingin Malminkartanon puisto. Kuva: Vesa Laitinen.

Cubeco-paloista rakentui puisto

Viime kesänä Helsingin Malminkartano sai värikkään puiston, joka esittelee kiertotalousratkaisuja ulko- ja viheraluerakentamisessa.

EcoUp Oy puhdistaa ja jalostaa hankalasti kierrätettävää mineraalivillaa uusiksi raaka-aineiksi. Mineraalivillasta yritys valmistaa Cubeco-rakennuspaloja. Niiden hiilijalanjälki on pienempi kuin perinteisillä betonivaihtoehdoilla.

Kiertopalkinnon esikarsintaa tehnyt SYKEn asiantuntijaraati kiitti puistokohteen visuaalisesti näyttävää, uutta tapaa hyödyntää haasteellista jätemateriaalia.

”EcoUp on tehnyt hienoa työtä kiertotalouden parissa jo pidempään ja nyt toteutettava pilotti on hyvä osoitus siitä. Asukkaiden toiveesta pilotti jatkuu toisessa kohteessa Malminkartanossa,” sanoo Helsingin kiertotalouden klusteriohjelman projektipäällikkö Mira Jarkko.

Lotta Lilja on perustanut Circutus-alustan. Kuva: Karoliina Gavrilov.
Lotta Lilja on perustanut Circutus-alustan. Kuva: Karoliina Gavrilov.

Circuttamalla säästää kaappitilaa ja luonnonvaroja

Toinen kunniamaininnan saanut ratkaisu, Circutus, on verkossa toimiva vertaisvuokrausalusta.

Lotta Liljan perustama palvelu välittää varastossa pölyttyvät tavarat vertaisvuokraukseen uuden ostamisen sijasta.

Circuttamalla säästää niin luonnonvaroja kuin kaappitilaakin, kun kulutus vähenee ja olemassa olevat resurssit pääsevät täyteen käyttöönsä.

”Enää ei ole niin tärkeää omistaa kaikkea. Vuokraaminen mahdollistaa ilot ja elämykset ja samalla tulee kivoja kohtaamisia ihmisten välillä,” sanoo Lotta Lilja.

Liljan mukaan ihmisten ostokäyttäytyminen ja ajattelutapa ovat muutoksessa –ihmiset ovat uuden ostamisen sijaan valmiita vuokraamaan.

SYKEn raati kiittää etenkin sitä, että jakamistalouden viestintään ja markkinointiin on löydetty uusia tapoja.

”Circutus-nimi on oivaltavalla tavalla valittu ja mieleenpainuva. Ruoan wolttaaminenhan on jo tullut suomalaisille tutuksi, olisiko tavaroiden circuttaminen seuraava iso juttu?”

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuvat: Palkintojenjakotilaisuudessa Katja Alakerttula ja Jarmo Muurman (pääkuva). Kuva: Elina Saarinen.

Facebooktwitterlinkedin