Turun yliopiston tutkijaryhmä päihitti perinteiset muovit – Uusi älymuovi hajoaa ympäristössä, on itsestään korjaantuvaa, uudelleenkäytettävää ja kierrätettävää

Muovipala tutkijan käsissä
Facebooktwitterlinkedin

Turun yliopistossa on kehitetty uudenlainen supramolekyylimuovi. Uutuusmateriaali osoittautui monessa asiassa perinteisiä muoveja paremmaksi.

Kun se pilkottiin palasiksi, palat voitiin yhdistää uudelleen, ja ne sitoutuivat toisiinsa välittömästi. Älykäs supramolekyylimuovi on siis itsestään korjaantuvaa ja uudelleenkäytettävää.

Lisäksi supramolekyylimuovi hajoaa ympäristössä hyvin, ja sitä on helppo kierrättää.

 

Hajoaa luonnossa

Tutkija Jianwei Lin vetämä ryhmä sai materiaalin aikaan neste–neste-faasierotuksen avulla.

Perinteisten polymeerimuovien hajoamattomuus luonnossa johtuu kovalenttisten sidosten luontaisesta voimasta, joka yhdistää monomeerit polymeereiksi.

Muovia on yritetty tehdä ei-kovalenttisilla sidoksilla, jotka eivät ole yhtä tehokkaita kuin kovalenttiset sidokset. Heikompi vuorovaikutus ei kuitenkaan ole tarpeeksi vahva sitomaan molekyyleja makroskooppisissa materiaaleissa.

Jianwei Lin ryhmä oivalsi, että neste–neste-faasierotus voisi eristää ja tiivistää liuenneita aineita ja vahvistaa molekyylien välistä sidosvoimaa, mikä mahdollistaisi makroskooppisen materiaalin muodostumisen.

Uuden materiaalin mekaaniset ominaisuudet ovat verrattavissa tavanomaisiin polymeerimuoveihin.

Materiaali toimi myös sidosaineena, kun kyllästetyt määrät vettä kapseloitiin. Esimerkiksi teräksestä valmistetut saumakappaleet kestivät 16 kilogramman painon kuukauden ajan.

Tutkimustulokset on julkaistu Angewandte Chemie -lehdessä. Suomessa tuloksista kertoi ensin Kemiamedia.fi.

 

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Adobe Stock. Uusi supramolekyylimuovi on itsestään korjaantuvaa ja uudelleenkäytettävää. Kuvituskuva.

Facebooktwitterlinkedin