Uusia autoja valmistettava osin kierrätysmuovista: Komission mukaan autovalmistajien on suunniteltava autot kiertotalouden periaattein

Romuajoneuvodirektiivi uudistuu.
Facebooktwitterlinkedin

Autoteollisuuden on otettava kiertotalous huomioon jo uusien autojen suunnittelussa ja valmistuksessa, jos Euroopan komission uusi asetusehdotus menee läpi.

Euroopan komissio julkaisi heinäkuussa ehdotuksensa, joka korvaisi nykyisen romuajoneuvodirektiivin. Komissio esittää muutoksia koko ajoneuvojen elinkaareen suunnittelusta jätehuoltoon saakka.

Purku mielessä jo valmistusvaiheessa

Ajoneuvot olisi suunniteltava niin, että kun ne saapuvat käyttöikänsä päähän, ne olisi helppo purkaa osiksi uudelleenkäyttöä varten.

Uudet autot olisi myös valmistettava käyttäen kierrätysmateriaaleja. Autojen muoviosista 25 prosenttia tulisi valmistaa kierrätetystä uusiomuovista.

Tuottajavastuu laajenisi niin, että nykyisin harmaille markkinoille ja virallisten kierrätysjärjestelmien ulkopuolelle katoavat ajoneuvot saataisiin talteen. Tuottajavastuu laajenisi asteittain koskemaan myös moottoripyöriä, kuorma-autoja ja linja-autoja.

Komission ehdotuksen käsittely jatkuu syksyllä.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock.

Facebooktwitterlinkedin