Uusiomuoveille ei löytynyt riittävästi tarvetta

Facebooktwitterlinkedin

Näyttää siltä, että Eurooppa ei ainakaan nykysitoumuksilla onnistu rakentamaan kiertotaloutta, jossa muovijätteestä jalostetut uusiomateriaalit kiertäisivät Euroopassa takaisin uusien muovituotteiden uusioraaka-aineeksi.

Tämän johtopäätöksen voi tehdä 20. marraskuuta julkistetusta Euroopan komission tiedotteesta. Komissio pyysi alkuvuodesta, osana muovistrategiaansa, eurooppalaisia muovikierrätysketjun yrityksiä ja toimijoita tekemään vapaaehtoisia sitoumuksia kiertotalouden toteutumiseksi. Komissio asetti tavoitteen, että vuonna 2025 Euroopassa kierrätettäisiin kaikkiaan kymmenen miljoonaa tonnia uusiomuoveja muovituotteiden valmistamiseen.

Yrityksillä oli lokakuun loppuun asti aikaa antaa julkinen sitoumuksensa. Määräaikaan mennessä komissio sai 60 sitoumusta, jotka komissio on nyt käynyt läpi. Jalostetun uusiomuovin tuottajat eli kierrätysteollisuus on täyttänyt oman osuutensa: kierrättäjien sitoumuksilla markkinoille saataisiin tavoiteltu 10 miljoonaa tonnia uusiomuovia.

Sen sijaan kierrätysraaka-aineen kysynnän puolella sakkaa. Vain viidelle miljoonalle tonnille uusiomuovia näyttäisi nykysitoumusten perusteella löytyvän käyttöä valmistavassa teollisuudessa. Jos jätteestä jalostetuille uusiomuoveille ei ole riittävästi käyttöä eikä kysyntää, kierrätys ei toteudu.

”Päästäksemme kiertotalouteen on välttämätöntä, että enemmän kierrätysmuoveja löytää tiensä uusiin tuotteisiin”, komission varapresidentti Frans Timmermans sanoo.

Komissio aikoo nyt analysoida kysynnän ja tarjonnan väliset aukot ja ehdottaa lisätoimia. Sitoumusten lopullinen analyysi julkaistaan vuoden 2019 alkupuolella. Komissio järjestää myös sidosryhmätapaamisen ja kannustaa etenkin muovituoteteollisuutta ja brändiomistajia kunnianhimoisempiin toimiin.

EU:n muovistrategian mukaan kaikkien markkinoille tuotavien muovipakkausten on oltava kierrätyskelpoisia vuoteen 2030 mennessä. Se ei kuitenkaan vielä riitä, että pakkausmateriaali soveltuu kierrätykseen – kierrätetylle muoville täytyisi myös löytyä käyttöä teollisuudesta.

Komissio ehdotti lisäksi toukokuussa tiukennuksia kalastusvälineiden käytölle. Samalla komissio esitti, että tietyt 10 kertakäyttöistä muovituotetta kiellettäisiin, jos niille löytyy korvaavia materiaalivaihtoehtoja. Jos korvaavia materiaaleja ei löydy, muovisten kertakäyttötuotteiden valmistajille tulisi esimerkiksi jätehuolto- ja siivousvelvoitteita. Euroopan parlamentti äänesti komission ehdotuksen puolesta lokakuussa.

 

Kuva: Scanstockphoto. Euroopan komissio odottaa etenkin muovituotteiden valmistajilta ja brändiomistajilta huomattavasti lisää sitoumuksia uusiomuovien käyttöön, vaikka virallinen määräaika vapaaehtoisten sitoumusten jättämiseen päättyikin lokakuussa. Suuri osa määräaikaan mennessä annetuista sitoumuksista koski PET-pullojen kierrätystä.

 

Facebooktwitterlinkedin