Uusiouutiset 8/2008

Facebooktwitterlinkedin

Uusiouutiset 8/2008 ilmestyi 8.12.2008. Lehden osateemoina olivat kaatopaikat ja pilaantuneet maat. Lehdessä käsiteltiin mm. seuraavia aiheita:

Paristojen hyötykäyttölaitos odottaa kierrätettävää

Paristojen ja akkujen hyötykäyttö on lähtenyt yskähdellen käyntiin. Kotimainen hyötykäyttölaitos pyörii lähinnä Ruotsista tuotujen paristojen ja akkujen varassa.

Paristojen hyötykäyttölaitos odottaa kierrätettävää pdf-muodossa

Biohajoaville ja polttokelpoisille kaatopaikkakielto

Ilmasto- ja energiastrategian mukaan jätehuoltosektorin pitäisi vähentää päästöjään 13-28 prosenttia vuoden 2005 tasosta. Selonteon listaamat keinot ovat jätehuoltoväelle tuttuja.

Biohajoaville ja polttokelpoisille kaatopaikkakielto pdf-muodossa

Maaperä puhtaaksi ilman massojen siirtoa

Helsingin yliopiston Biokunto-hankkeen tavoitteena on kehittää paikan päällä toteutettavia pilaantuneiden maiden puhdistamisen tekniikoita. Ennen kenttäkokeita tekniikoiden toimivuutta voidaan testata luonnonolojen kaltaisissa oloissa maaperätutkimuksen pilotlaitoksen lysimetreissä Lahdessa.

Testien tarve kasvaa

Jätteen kaatopaikkakelpoisuustestien kysyntä on lisääntynyt hitaammin kuin alan palvelujen tuottajat olisivat odottaneet.

Testien tarve kasvaa pdf-muodossa

Ämmässuolle jätettä liian vähän

Ämmässuon uusi laajennusosa on palvellut nyt vuoden verran. Jätettä on kertynyt valtaisa kasa, mutta silti noin 30 000 tonnia vähemmän kuin ennakkoon uumoiltiin.

Kospalle tilauskantaa pitkälle tulevaisuuteen

Lassila &Tikanoja teki syys-lokakuussa pitkäaikaisia sopimuksia suomalaisten ympäristöalan laitetoimittajien kanssa.

Kolumni: Eija Jokela, Suomen Aaltopahviyhdistys

Aaltopahvin kierrätys on haasteiden edessä.

Kierrätys vaatii sääntelyä

Ympäristötekniset huipputuotteet syntyvät pääosin pakon edessä. Niinpä mailla, joissa kehitystä on pyritty ohjaamaan, tuloksenakin on ollut alan kärkiosaamista. Sen sijaan sellaisetkin teollisuusmaat, joissa tekninen osaaminen on korkealla, putoavat kelkasta, ellei uuden tekniikan kehittymiselle ole suotuisaa yhteiskunnallista painetta.

Kemikaalitestausta kirurgisella biojätteellä

Tampereen yliopiston solututkimuskeskuksessa kehitetään uusia keinoja teollisuuskemikaalien ja lääkeaineiden testaamiseen eläinkokeettomin menetelmin. Tarvittavat solut eristetään kirurgisissa operaatioissa syntyvästä ylijäämäkudoksesta, mikä on ainutlaatuista maailmassa.

Facebooktwitterlinkedin