Voisitko käyttää kännykkääsi tai läppäriäsi vielä vuoden lisää? – Circular Electronics -teemapäivä tulee Suomeen

Kuva: Inrego. Laitteiden uudelleenkäyttö tuottaa myös hiilidioksidipäästösäästöjä.
Facebooktwitterlinkedin

Elektroniikkalaitteiden kulutustavoissa on parantamisen varaa. Sähkö- ja elektroniikkajätettä syntyy Global E-Waste Monitor -raportin mukaan yli 63 miljoonaa tonnia vuodessa.

Kansainvälinen Circular Electronics -aloite kannustaa yhteiskuntia käyttämään kännyköitä, läppäreitä ja muita IT-laitteita nykyistä vastuullisemmin. Huomenna 24.1. vietetään Suomessakin Circular Electronics -päivää.

Laitteiden uudelleenkäytölle näkyvyyttä tuovan teemapäivän aikana voi esimerkiksi julkaista kuvia omista, käytettynä hankituista IT-laitteista sosiaalisessa mediassa tunnuksella #CircularElectronicsDay.

 

Uudelleenkäyttö vähentää jätettä

Circular Electronics -aloitteessa on mukana 29 organisaatiota, muun muassa käytettyjä IT-laitteita välittävä Inrego. Yrityksen mukaan päivän tavoitteena on osoittaa, ettei elektroniikan tarvitse olla kertakäyttöistä vaan vastuullista ja pitkäikäistä.

Yritys muistuttaa tiedotteessaan, että nykyään voi jo ostaa käytetyn tietokoneen, jolla on sama suorituskyky ja akunkesto kuin uutena:

”Useat käytettynä myytävät tietokoneet ovat olleet yrityskäytössä, joten ne on valmistettu laadukkaista komponenteista ja suunniteltu kestämään. Yhdeksän kymmenestä loppukäyttäjästä ei huomaa eroa suorituskyvyssä tai akun kestossa uuden ja käytetyn matkapuhelimen välillä, mutta ero on merkittävä sekä tuotantoprosessin vaikutuksissa että hinnassa.”

Kun IT-laitteen käyttöikä pitenee, samalla vältetään tarvetta louhia neitseellisiä raaka-aineita uuden laitteen valmistukseen. Uudelleenkäyttämällä laitetta voi myös vähentää päästöjä luontoon sekä pienentää syntyvää jätemäärää.

Teemapäivänä järjestetään myös webinaari, jonka aiheina ovat elektroniikan kiertotalouden trendit vuoteen 2035 saakka.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Inrego. Laitteiden uudelleenkäyttö tuottaa myös hiilidioksidipäästösäästöjä.

Juttua päivitetty 23.1.24: Lisätty tieto Global E-Waste Monitor -raportin jätemääräarviosta.

Facebooktwitterlinkedin