WCEF pidettiin eurovaalien alla – ”Kiertotalous resonoi myös oikeistossa”

Kuva: Cerasela Marin/ WCEF. Tämän vuoden maailman kiertotalousfoorumi kokosi yhteensä kymmenen tuhatta osanottajaa.
Facebooktwitterlinkedin

Kahdeksas maailman kiertotalousfoorumi World Circular Economy Forum korosti tänä vuonna kiertotaloutta työkaluna ylikulutuksen vähentämisessä.

WCEF on kasvanut festivaalimittoihin. Nelipäiväiseen foorumiin 15.-18.4.2024 saapui paikan päälle Brysseliin noin 1700 osanottajaa. Etäyhteyksin tapahtumaan osallistui lisäksi noin 8 000 tuhatta ihmistä.

Sitra järjesti tapahtuman yhteistyössä Circle Economy Foundationin sekä International Resource Panel IRP:n kanssa.

Megatrendi käytäntöön ja politiikkaan

EU-puheenjohtajamaa Belgia veti keskiviikon ohjelman. WCEF:n yhteydessä pidettiin myös European Circular Economy Stakeholder -konferenssi.

Lähestyvät eurovaalit näkyivät WCEF:n tunnelmassa. Puheenvuoroissa varauduttiin jo tulevaan parlamenttikauteen.

Euroopan komission ympäristöosaston pääjohtaja Florika Fink-Hooijer piti siitä, että WCEF pidettiin juuri vaalien alla. Hän toivoi, että maailmalle lähtisi Euroopasta selkeä viesti, että EU edistää kiertotaloutta.

”Nykyinen komissio on tuonut systemaattisesti kiertotalouden regulaation perustaksi. Seuraavan parlamenttikauden tehtävänä on implementoida kiertotalous käytäntöön ja tehdä siitä valtavirtaa”, Fink-Hooijer totesi konferenssissa.

Circle Economy -järjestön toimitusjohtaja Hilde van Duijn uskoo, että kiertotalouden sanoma vetoaa myös oikeistopoliitikkoihin. Alankomaissa on tästä jo kokemusta, sillä maa siirtyi edellisissä vaaleissaan poliittisesti oikealle.

”Näemme, että kiertotalouden narratiivi resonoi kautta poliittisen kirjon. Ei vain ympäristöhyötyjen vuoksi, vaan koska kiertotalous on mahdollisuus lisätä työpaikkoja ja vähentää riippuvuutta muista maista.”

Circle Economy Foundation julkaisi tammikuussa maailman Circularity Gap -raportin. Sen mukaan maailma on enää noin seitsemänprosenttisesti kiertotaloudellinen.

Circle Economyn van Duijn sanoo, että kiertotaloudesta on tullut kyllä megatrendi, jos lasketaan esimerkiksi aiheesta tehtyjen julkaisujen määrää, mutta tämä ei heijastu käytäntöön, vaan kuilu kasvaa. Juuri siksi WCEF:n teemana on kiertotalousratkaisujen vieminen käytäntöön.

Kohti systeemistä muutosta

IRP julkaisi tuoreen Global Resources Outlook 2024 -raporttinsa juuri WCEF:n alla.

IRP:n rinnakkaispuheenjohtaja Janez Potočnik muistuttaa, että kiertotalous on tärkein ja voimakkain työkalu, jolla irrottaa luonnonvarojen kulutus hyvinvoinnista ja saada resurssien kulutus laskuun.

Potočnik näkee WCEF:n rakentavan globaalia ymmärrystä kiertotaloudesta. Hän taustoittaa, että kun EU:n komissio alkoi hänen aikoinaan 2010-luvun alussa puhua kiertotaloudesta, sillä tarkoitettiin, että jäte voisi olla resurssi. Sen jälkeen kiertotaloustoimet ovat laajentuneet jätteen synnyn ehkäisystä tuotepolitiikkaan ja ekologiseen tuotesuunnitteluun.

”Seuraava askel, joka vielä puuttuu, on systeeminen muutos ja se, että asioita katsotaan kokonaisuutena”, hän sanoo.

Sitran Kari Herlevi korostaa, että Eurooppa tarvitsee kiertotalouden mukaisesti toimivat markkinat.

”Kiertotalous on järkevää bisneksen ja työpaikkojen näkökulmasta. Mutta kiertotalousyritysten on hyvin vaikea yrittää kilpailla lineaaritalouden kanssa.”

WCEF:n liittyvät oheisohjelmat jatkuvat vielä pitkään läpi vuotta eri puolilla maailmaa. Katso tarkempi ohjelma WCEF:n sivuilta.

Seuraava WCEF järjestetään Sao Paulossa Brasiliassa 13.-14. toukokuuta 2025.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Cerasela Marin. Viime kesänä maailman kiertotalousfoorumi pidettiin Helsingissä, nyt vuorossa oli Bryssel.

18.4.24 juttua muokattu: Lisätty Florika Fink-Hooijerin kommentit, tieto seuraavasta tapahtumasta ja uusi kuva.

Facebooktwitterlinkedin