Yritykset sitoutuivat vähentämään kertakäyttöistä pakkausmuovia – Päivittäistavarakaupoissa otetaan käyttöön uudelleenkäytettäviä pakkauksia

Kuva: Adobe Stock. Muovijätteen vähentäminen vaatii konkreettisia toimia, jotka huomioivat koko muovin elinkaaren. 
Facebooktwitterlinkedin

Muovisten kertakäyttöisten annospakkausten vähentämiseen on sitoutunut nyt riittävä määrä yrityksiä, jotta vapaaehtoinen green deal -sopimus on tarpeeksi kattava.

Vapaaehtoinen sopimus etsii tehokkaita keinoja kertakäyttöisten muovipakkausten vähentämiseksi. Yritykset voivat valita omaan toimintansa parhaiten sopivimmat keinot.

Esimerkiksi päivittäistavarakaupan myymälöissä otetaan käyttöön uudelleenkäytettäviä take away -pakkauksia.

”Olemme iloisia siitä, että yhteistyöllä saimme aikaan kokonaisuuden, jonka puitteissa tarjolla olevista toimenpiteistä yritykset voivat valita parhaiten omaan toimintaansa sopivat keinot ja elintarvikealan merkittävimmät yritykset lähtivät lopulta rohkeasti mukaan omilla sitoumuksillaan”, kertoo vastuullisuuden ja kestävän kehityksen johtaja Satumaija Levón Elintarviketeollisuusliitosta.

Seuraavaksi sitoutuneet yritykset määrittelevät itselleen kunnianhimoiset vähennystavoitteet vuoden 2026 loppuun.

 

Jäsenyritykset kattavasti mukana

Vähintään kaksi kolmasosaa merkittävimmistä Elintarviketeollisuusliiton jäsenyrityksistä on sitoutunut mukaan vapaaehtoiseen sopimukseen.

Matkailu- ja ravintolapalveluiden ravintola- ja kahvila-alan liikevaihdon yrityksistä vähintään kolmasosa on sitoutunut mukaan.

Jokainen Päivittäistavarakaupan jäsenyritys on myös mukana. Lisäksi kaikki Suomen Pakkausyhdistyksen merkittävimmät kotimaiset pakkausvalmistajat ovat sitoutuneet mukaan sopimukseen.

Sopimuksen taustalla on EU-direktiivi, joka edellyttää jäsenmaita vähentämään muovisten kertakäyttöisten annospakkausten käyttöä.

Muovisten kertakäyttöisen annospakkausten -green deal sopimus on Ympäristöministeriön, Elintarviketeollisuusliiton, Matkailu- ja Ravintolapalveluiden, Päivittäistavarakaupan sekä Pakkausyhdistyksen välinen.

Muovisten kertakäyttöisten annospakkausten green deal -sopimuksen lisäksi muita muovin kulutuksen vähentämiseen tähtääviä vapaaehtoisia sopimuksia ovat muovikassisopimus sekä rakentamisen muoveja koskeva sopimus. Myös muovitiekartan toimilla edistetään muovien kiertotaloutta koko arvoketjussa.

 

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock. Muovijätteen vähentäminen vaatii konkreettisia toimia, jotka huomioivat koko muovin elinkaaren. 

Facebooktwitterlinkedin