”Zen” vetosi japanilaisiin

Facebooktwitterlinkedin

3.9.2015

”Zen-sanalla on hyvä kaiku japanilaisten korvissa. ZenRobotics otetaan siellä aika hyvin vastaan. Se on vähän kuin myisimme katolisissa maissa tuotetta nimeltä PyhäMariaRobotics tai JeesusRobotics.”

Näin kommentoi ZenRobotics Oy:n kaupallistamisjohtaja Rainer Rehn yhtiön tekoälyrobotiikkaan pohjautuvan jätteenlajittelujärjestelmän läpimurtoa Japanissa. ZenRobotics Oy kertoi elokuun lopussa sopineensa usean ZenRobotics Recycler -järjestelmän toimittamisesta Japaniin vielä tämän vuoden aikana.

Yhteistyökumppaniksi saatiin yksi Japanin johtavista jätealan laitetoimittajista, Sun Earth Co, jolla on vuosien kokemus eurooppalaisista partnereista.

”Tavoitteenamme on tarjota asiakkaillemme uusinta teknologiaa. ZenRoboticsin lajittelujärjestelmä edustaa uudenlaista ajattelua”, Sun Earthin toimitusjohtaja Yutaka Ebihara perustelee.

Robotiikan ja automaation edelläkävijä Japani on ollut ZenRoboticsin tekoälyrobotiikasta kiinnostunut jo pitkään.

”Sun Earth on meille juuri oikeantyyppinen partneri: energinen maailmanmuuttaja, jolla on kipinää ja tahtotilaa toteuttaa ajatusparadigman muutosta. Kyse ei ole enää siitä, että korvataan käsin lajittelijat roboteilla, vaan siitä, että koko teollisuuden ajattelumalli käännetään päälaelleen materiaalien talteenottoon”, Rehn kuvaa.

Yritykset eivät vielä paljasta sopimuksen arvoa tai sitäkään, montako robotiikkajärjestelmää Japaniin toimitetaan. Tarkoitus on kuitenkin asentaa järjestelmät maan johtavien jätealan toimijoiden laitoksille eri puolille Japania.

Toimituksia on tulossa sen verran paljon, että ZenRoboticsin toimituskapasiteetti on tälle vuodelle lähes täynnä.

”Jos oikein kiltisti pyytää, vielä muutama toimitusaika liikenee. Nostamme juuri tuotantokapasiteettiamme ja pyrimme vastaamaan kysyntään. Uuden robottimallin julkistaminen vuoden vaihteessa on johtanut välittömiin yhteydenottoihin. Kyselyjä sataa kaikkialta. Ensi vuosi näyttää todella hyvältä”, Rehn kertoo.

Vuonna 2007 perustettu ZenRobotics on nyt hyvässä kasvuvauhdissa. Yhtiön zen vaikuttaa jo muun muassa Hollannissa ja Sveitsin Zürichissä.

Kaikki sai alkunsa, kun Suez Environnement, silloinen SITA Suomi, otti ensimmäisen robotiikkalajittelijan käyttöön Helsingissä. Rehn kiitteleekin Suezin Suomen toimitusjohtajan Jorma Kankaan visionäärisyyttä suomalaisen cleantechin tukemisessa.

Seuraavaksi ZenRobotics aikoo nostaa tuotantovolyymejä ja laajentaa jakeluverkostoaan. Rehn lupaa, että robotiikkaan on tulossa myös uusia, jännittäviä ominaisuuksia.

”Asiakas voi toivoa haluamiaan uusia ominaisuuksia zen-joulupukilta. Meillä yksi ja sama laite pystyy poimimaan kaikkia materiaaleja yhtä aikaa, toisin kuin kaikki muut putkiaivoiset lajittelujärjestelmät maailmassa. Robotiikka jopa hinnoittelee hihnalla kulkevat jätteet. Se poimii aina sen, mikä on asiakkaalle kannattavinta.”

Facebooktwitterlinkedin