50-vuotiaan Tanan yrittäjä Kari Kangas: Tulevaisuuden jätekeskus nojaa älykkäisiin kierrätyslaitteisiin

UUSIOUUTISET 20211210 Tana Oy:n Kari Kangas, Jyväskylä. Kuvattu Schaumanin linnan edessä Jyväskylässä. Kuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen
Facebooktwitterlinkedin

Kari Kangas palkittiin vuonna 2021 Vuoden Yrittäjänä ja Keski-Suomen Yrittäjänä. On kuitenkin sattumaa, että hänestä tuli yrittäjä.

26 vuotta sitten juristiksi valmistunut Kangas toimi ison yrityksen talousjohtajana. Byrokratia kyllästytti. Hän mietti uutta uraa. Ystävä ehdotti lähtemään erään yrityksen ostoneuvotteluihin. Kangas ei tuntenut toimialaa entuudestaan, mutta lähti mukaan.

Neuvottelujen päätteeksi kolme ystävystä huomasi omistavansa kaatopaikkajyriä valmistavan suomalaisyrityksen, Tana Oy:n.

Yritys oli konkurssikypsä. Tulipalo oli tuhonnut tuotantotilat, eikä yrityksellä ollut varaa edes ostaa komponentteja. Henkilöstö kuitenkin uskoi yhtiöön. Työntekijöiden asenne teki Kankaaseen vaikutuksen:

”Tanassa on maaginen henki, joka näkyi heti alusta asti. Työntekijät ovat sitoutuneita ja lojaaleja. Sen tunnistaminen oli liikuttava ja voimakas kokemus.”

Tämä Tanan henki on kantanut. 50 vuodessa Tanasta on kasvanut noin 50 miljoonan euron yhtiö, joka työllistää nelisenkymmentä henkeä, pitää kotipaikkaansa Jyväskylässä Schaumanin linnassa ja on maailman johtavia jätteenkäsittelykoneiden valmistajia. Tilauskanta on ennätyshyvä.

Tavoitteena on kasvattaa yhtiö orgaanisen kasvun ja yrityskauppojen kautta lähivuosina sadan miljoonan euron kokoiseksi.

Tanalla on 30 jälleenmyyjän verkosto 30 maassa. Kaatopaikkajyrien rinnalle tuotevalikoimaan on noussut kierrätyskoneita ja -laitteita. Yhtiö on edelläkävijä dataohjauksessa ja älyn yhdistämisessä koneisiin. Asiakkaat pystyvät nyt johtamaan toimintaansa tiedolla.

Kangas uskoo, että tulevaisuudessa jätekeskus on älykäs työmaa, jolla repijät, seulat, jyrät ja muut koneet kommunikoivat keskenään ja liikkuvat itsenäisesti. Näin tapahtuu jo metsäkonetyömailla. Metsäkoneyhtiö Ponsse onkin Tanalle ohjausjärjestelmiä toimittavan Epecin pääomistaja.

Tuotannossa pääasiassa kotimainen kumppaniverkosto on rakentunut luottamuksen ja avoimuuden periaattein. Tana Rental -tytäryhtiö on tuonut mukaan konevuokrauksen ja kierrätys palveluna -konseptin, jolla on potentiaalia laajentua kansainvälisille markkinoille.

”Tanan hengessä on samaa kuin omissa arvoissani yrittäjänä. Tehdään asiat sovitusti, ei pelätä riskejä, annetaan ihmisille tilaa tehdä rohkeasti uutta. Olen Tanasta ylpeä.”

 

KUKA: Kari Kangas, Tana Oy:n omistaja ja hallituksen puheenjohtaja.

MISTÄ: Tampereelta. Asun nytkin noin kilometrin päässä syntymäpaikasta.

PERHE: Uusioperhe, johon kuuluvat puoliso, hänen kolme lastansa ja omat kolme lastani, kaikki jo aikuisia.

HARRASTAN: Pelaan sulkapalloa, käyn salilla ja poljen pyörää.

SUOSITTELEN: Rehellisyyttä ja rohkeutta.

SEURAAVAKSI: Olemme saaneet asunnon valmiiksi Espanjassa. Tarkoitus on jatkossa viettää pimeänä kautena osa vuodesta auringossa.

 

Teksti: Elina Saarinen.

Kuva: Hanna-Kaisa Hämäläinen. Tanan yrittäjä Kari Kangas näkee, että murros ympäristönhuollossa tapahtuu eri tahdissa eri puolilla maailmaa. Vaikka Euroopassa edistetään kierrätystä, suurin osa maailmasta nojaa jätehuollossa yhä kaatopaikkoihin. Esimerkiksi Pohjois-Amerikka, Australia ja Uusi-Seelanti ovat kaatopaikkajyrien päämarkkinoita. Kierrätyslaitteiden menekki kasvaa kuitenkin nopeasti Euroopassa. ”Tanan liikevaihdosta 60 prosenttia tulee jo kierrätyslaitteista, ja osuus on kasvussa.”

Facebooktwitterlinkedin