Kiertotalouden erikoislehti Uusiouutiset on aiempaakin ympäristöystävällisempi. Painettu lehti on nyt sataprosenttisesti hiilineutraali. Uusiouutiset painetaan PEFC-merkitylle paperille kotimaassa, PunaMusta Median tuotantolaitoksella…
Materiaalikatselmuksia teetetään nyt aktiivisesti osana yritysten vastuullisuustyötä
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Energiatehokkuuden parantaminen on kuulunut pitkään yritysten vastuullisuustyön perustoimiin. Luonnonvarojen niukkuuden ja kiertotalouden myötä yritysten vastuullisuustyön peruspilariksi on nousemassa myös materiaalihukan minimointi. Business Finland tarjoaa yrityksille rahoitusta materiaalikatselmusten teettämiseen.
”Materiaalikatselmuksella selvitetään yrityksen materiaalivirrat ja niihin liittyvät kustannukset. Katselmuksia ovat teettäneet viime vuosina erityisen paljon elintarviketeollisuuden yritykset, joilla on ollut kova paine vähentää ruokahävikkiä ja esimerkiksi pakkausjätteen määrää”, kertoo johtava asiantuntija Ilkka Hippinen Motivasta.
Rahoitusta katselmuksiin ovat viime aikoina hakeneet aktiivisesti myös rakennustuoteteollisuuden ja teknokemianteollisuuden yritykset. Kiinnostusta on ollut paljon myös tekstiiliteollisuuden puolella.
”Katselmuksen tuloksena löytyy usein iso määrä parannuskohteita, joissa melko helposti toteutettavin pienin arkipäivän parannuksin pystytään hävikkiä vähentämään. Yksittäiset pienet parannukset voivat yhdessä johtaa merkittäviin hävikin vähennyksiin ja isoihin kustannussäästöihin”, kertoo materiaalitehokkuuden asiantuntija Kati Oikarinen Business Finlandilta.
Katselmus tuottaa tietoa vastuullisuustyön kehittämiseen
”Hävikin pienentämisen ja kustannussäästöjen lisäksi materiaalikatselmus on konkreettista työtä vastuullisuuden ja kestävän kehityksen puolesta. Katselmuksen tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi ympäristöjärjestelmän rakentamisessa ja osana vastuullisuusraportointia”, Kati Oikarinen toteaa.
Kustannussäästöt edesauttavat yrityksen taloudellista kestävyyttä, minkä lisäksi katselmuksen osallistava toteutus motivoi ja sitouttaa henkilöstöä yhdessä tunnistettujen kehitystavoitteiden saavuttamiseen.
”Myös työntekijät arvostavat mahdollisuutta tehdä merkityksellistä työtä ja vaikuttaa yrityksen ympäristöjalanjälkeen”, Kati Oikarinen kuvaa katselmuksen monipuolisia vaikutuksia.
Katselmusmallin on kehittänyt valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva, joka myös kouluttaa katselmuksia tekevät konsultit. Rahoitusta katselmusten teettämiseen puolestaan tarjoaa Business Finland.
Lue lisää materiaalikatselmuksista: www.motiva.fi/materiaalikatselmus
Rahoitus: www.businessfinland.fi/materiaalikatselmus
Katselmuksia tarjoavat yritykset: https://www.motiva.fi/ratkaisut/materiaalitehokkuus/materiaalikatselmukset/materiaalikatselmuksia_tekevat_yritykset