Arabiemiraateilta sata miljoonaa ilmastorahastoon – ”Historiallinen päätös”

Kuva: Shutterstock. Ilmastokokouksen pitämistä öljyvaltiossa on kritisoitu. Avajaispäivänä Arabiemiraatit nostatti rahoituspäätöksellään positiivisia odotuksia kokouksen tuloksesta.
Facebooktwitterlinkedin

YK:n ilmastokokous COP28 käynnistyi eilen 30.11.2023 Dubaissa lupaavissa merkeissä, sillä heti avauspäivänä saavutettiin sopu ilmastotuhoja koskevasta rahastosta.

Rahastolla tuetaan kaikkein haavoittuvimpia maita ilmastonmuutoksen aiheuttamien tuhojen käsittelyssä.

Rahaston perustamisesta tehtiin päätös viime vuonna Egyptissä COP27:ssa, mutta rahaston yksityiskohdista sovittiin Dubain kokouksen ensimmäisenä päivänä.

”Päätös on historiallinen”, luonnehtii EU:n pääneuvottelija Outi Honkatukia kokouksesta.

Rahoituksesta yhteinen vastuu

Sopua vauhditti puheenjohtajamaa Arabiemiraattien sitoumus antaa rahastoon 100 miljoonaa dollaria. Arabiemiraatit lukeutuu neuvotteluissa kehittyviin maihin, mikä osoittaa, että sekä kehittyneet että kehittyvät maat voivat yhdessä ottaa rahoitusvastuuta.

”Aiemmin ilmastorahoitusta on pidetty kehittyneiden eli perinteisten teollisuusmaiden velvollisuutena”, taustoittaa Honkatukia.

Perinteisistä teollisuusmaista Saksa sitoutui rahastoon sadalla miljoonalla dollarilla. Myös muita EU-maita on sitoutumassa rahoittajiksi.

Kynnyskysymys

Honkatukia on ollut keskeisessä roolissa rahastoa valmistellussa työryhmässä, eli väliaikaisessa komiteassa. Komitea teki päätösehdotuksen rahoitusjärjestelyistä COP28:lle aiemmin syksyllä. Honkatukia toimi komitean toisena puheenjohtajana.

Ilmastotuhoja koskevat rahoitusjärjestelyt ovat olleet YK:n aiemmissa ilmastokokouksissa ratkaisevassa roolissa. Se on ollut kynnyskysymys etenkin pienille ja köyhille maille sekä saarivaltioille, jotka kärsivät ilmastonmuutoksen aiheuttamista vahingoista ja menetyksistä eniten.

”Toivon, että nyt syntynyt päätös antaa positiivista nostetta kokoukseen. Tämä antaa mahdollisuuden EU:lle keskittyä meille tärkeään kysymykseen päästöjen vähentämisestä ja toimista rajata maapallon lämpötilan nousu 1,5 asteeseen”, Honkatukia huomioi.

Suomi ja EU ajavat voimakkaasti fossiilisista polttoaineista luopumista sekä uusiutuvan ja puhtaan energiatuotannon lisäämistä.

Ilmastokokouksessa huipentuu Pariisin sopimuksen maailmanlaajuinen tilannekatsaus (Global Stocktake), jossa tarkastellaan ilmastosopimuksen toimeenpanoa ja toimien riittävyyttä.

Toimet päästöjen vähentämiseksi eivät ole riittäviä 1,5 asteen tavoitteen saavuttamiseksi. Tarkastelun tulisi johtaa päästövähennystavoitteiden kiristämiseen.

Kuva: Shutterstock. Ilmastokokouksen pitämistä öljyvaltiossa on kritisoitu. Avajaispäivänä Arabiemiraatit nostatti rahoituspäätöksellään positiivisia odotuksia kokouksen tuloksesta.

Facebooktwitterlinkedin