KAUPALLINEN YHTEISTYÖ SER eli sähkö- ja elektroniikkaromu on yksi tämän hetken nopeinten kasvavia ja haastavampia jäteryhmiä. EU-tasolla SER:in määrä kasvaa…
Avaruudesta apua ilmastonmuutokseen? Forum Virium Helsingin koordinoimassa projektissa on tarjolla 2,87 miljoonaa euroa innovaatiorahaa




EU-rahoitteinen SPACE4Cities-projekti tarjoaa 2,87 miljoonaa euroa innovatiivisten ratkaisujen kehittämiseen. Innovaatioissa hyödynnetään satelliittiratkaisuja kaupunkien kestävyyden parantamiseksi.
Hankkeen tavoitteena on vastata kaupunkien haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja kriisienhallintaan, hyödyntämällä eurooppalaista satelliittidataa ja avaruusteknologioita.
Kansainvälistä hanketta koordinoi Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki.
Satelliitti auttaa suunnittelemaan kaupunkikestävyyttä
Perinteisesti satelliittidataa on käytetty luonnonympäristöjen, kuten metsien ja merien seurantaan.
Nyt SPACE4Cities tutkii, miten avaruusteknologiat voisivat hyödyttää Euroopan tiheästi asuttuja alueita ja auttaa kaupunkisuunnittelijoita luomaan kestävämpiä kaupunkiympäristöjä.
Euroopan kaupungit hyödyntävät satelliittidataa toistaiseksi hyvin vähän, mutta sen odotetaan olevan erinomainen lisä jo saatavilla oleviin datalähteisiin.
Yritykset, tutkimuslaitokset ja organisaatiot kutsuttu tarjouskisaan
SPACE4Citiesin tarjouskilpailu on avoinna 15.1.–9.4.2025. Kilpailussa kutsutaan eurooppalaisia yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja voittoa tavoittelemattomia organisaatioita kehittämään ratkaisuja kolmeen päähaasteeseen:
- Kaupunkisuunnittelu ja hallinnointi: Digitaalisten työkalujen käyttö datan keruun, analysoinnin ja visualisoinnin tarkkuuden ja tehokkuuden parantamiseksi.
- Kestävä liikkuminen: Julkisen liikenteen, aktiivisen liikkumisen (kuten kävely ja pyöräily), logistiikan ja pelastustoiminnan parantaminen ja liikenteen päästövähennykset.
- Ilmastonmuutokseen sopeutuminen: Kaupunkien resilienssin parantaminen ympäristöriskejä, kuten tulvia ja helleaaltoja vastaan, viheralueiden lisääminen ja puhtaampiin energialähteisiin siirtymisen tukeminen.
Voittajainnovaatioita pilotoidaan Helsingissä
SPACE4Cities-projektin kokonaisbudjetti on 5,2 miljoonaa euroa, josta merkittävä osa: 2,87 miljoonaa euroa on varattu yrityksille.
Projekti tukee uusien ratkaisujen kehittämistä kolmessa vaiheessa: konseptin suunnittelu, prototyyppien kehitys ja pilotointi aidossa kaupunkiympäristössä.
Vuosina 2026–2027 viittä voittajainnovaatiota pilotoidaan Helsingissä, Amsterdamissa, Ateenassa, Gentissä ja Guimarãesissa sekä 10 muussa prosessin aikana valitussa eurooppalaisessa kaupungissa.
Avaruustyökalut kiinnostavat kaupunkeja
Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki, esikaupallisten hankintaprosessien erityisasiantuntija Euroopassa, koordinoi 3,5-vuotista projektia yhdessä seuraavien hankekumppaneiden kanssa: Amsterdamin kaupunki, District09 (Gentin kaupunki, Belgia), Attikan aluekehitysrahasto (Kreikka), Guimarãesin kunta (Portugali), kansainvälinen älykaupunkien verkosto Open & Agile Smart Cities (OASC) sekä johtava eurooppalainen kilpailukykyklusteri ilmailu- ja avaruusalalla, Aerospace Valley (Ranska).
”Viime vuoden alustavassa markkinakatsauksessa huomasimme, että kaupungit ovat erittäin kiinnostuneita avaruuspohjaisten työkalujen ja palveluiden mahdollisuuksista”, sanoo Renske Martijnse-Hartikka, SPACE4Cities-koordinaattori Forum Virium Helsingistä. ”Tämä on valtava mahdollisuus alan yrityksille, joten kannustamme heitä hakemaan ja odotamme innolla, millaisia innovaatioita he pystyvät kehittämään – olipa kyse sitten teknologiasta, käyttötapauksista tai prosesseista. Onneksi pystymme rahoittamaan jopa 20 eri yritystä tässä hankinnan ensimmäisessä vaiheessa.”
Lisätietoja ja tarjouskilpailun hakuohjeet löytyvät osoitteesta: space4cities.eu/call-for-tenders .
Kuva: Space4cities/ AI. Ilmastonmuutokseen voi löytyä apua ylhäältä. Avaruusdatan hyödyntämisestä järjestetään innovaatiokilpailu.


