Kiertotalousostoskeskus Helsinkiin

Myyrmannin kierrätyskeskus
Facebooktwitterlinkedin

Miksi ostaa uutta, jos voi hyödyntää olemassa olevaa?

Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, Helsingin kaupunki ja HSY aikovat avata Helsinkiin uudenlaisen ostoskeskuksen, jonka tuotteet ja palvelut noudattavat kiertotalouden periaatteita.

Sen sijaan, että ostoskeskuksen tuotteet kuluttaisivat uusia luonnonvaroja, ne ovat kierrätettyjä, uudistettuja, uusiomateriaaleista tehtyjä, vuokrattavia tai esimerkiksi yhteiskäytössä – mutta silti tyylikkäitä ja laadukkaita. Lisäksi ostoskeskuksesta löytyy erilaisia korjaus- ja tuunauspalveluja omien tuotteiden käyttöiän pidentämiseksi.

”Yksittäiset kiertotalousostoskeskukset eivät kuitenkaan ratkaise koko ongelmaa, vaan tavoitteena on, että kiertotalous tulee olemaan luonnollinen osa tulevaisuuden ostoskeskusten arkea”, toteaa hankepäällikkö Johanna Kohvakka Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta.

Vaasassa vastaava

Nyt luotavassa toimintamallissa yksityisten ja julkisten kiertotalouden toimijoiden yhteistyöllä on tarkoitus saada aikaan uusia, skaalautuvia kiertotalouden ratkaisuja.

Käytännössä tämä voi tarkoittaa esimerkiksi Kierrätyskeskuksen materiaalivirtojen avaamista kiertotalousyrityksille tai yrittäjiksi haluaville.

”Monia ympäristöhyödyn näkökulmasta tärkeitä tuoteryhmiä on ollut vaikea saada kiertoon, koska niiden korjaamista tai kunnostamista ei ole voinut tehdä kannattavasti tai niiden varastointi on vaatinut liikaa tilaa. Erityisen haastavaa on ollut tuoda näitä palveluja kantakaupunkiin tai muihin paikkoihin, joihin on hyvät julkiset kulkuyhteydet. Toivon, että tämän pilotin avulla löydämme ratkaisuja näihin haasteisiin, sillä lisäämällä paljon luonnonvaroja sitovien tavaroiden uudelleenkäyttöä voidaan saada aikaan merkittäviä ympäristöhyötyjä”, toteaa Kierrätyskeskuksen toimitusjohtaja Juha Lehtikuja.

Ensimmäiseksi hankkeeseen kootaan kiertotalousalan toimijoiden verkostoa. Hankkeen aloitusseminaari pidetään Helsingin Tiedekulmassa 30.11.2021.

Keskustelut ovat myös käynnissä useamman kauppakeskuksen kanssa kiertotalouden tuotteiden ja palveluiden tuomisesta myös olemassa oleviin ostoskeskuksiin.

Kiertotalousostoskeskus on Uudenmaan liiton rahoittama hanke.

Toimintamallin esikuvana on Ruotsin Eskilstunassa sijaitseva ReTuna-kierrätysostoskeskus.

Samasta esimerkistä on saanut inspiraationsa myös Vaasassa toimiva, jätehuoltoyhtiö Stormossenin kaksi vuotta sitten perustama Minimossen-kierrätysostospaikka.

 

Kuva: Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus. Myyrmannin kierrätyskeskuksessa voi jo inspiroitua kiertotalouden mukaisesta kuluttamisesta.

Facebooktwitterlinkedin