Biokaasulaitos Jyväskylään

Facebooktwitterlinkedin

16.6.2015

Mustankorkealle rakennetaan ensi vuoden aikana maakunnan suurin biokaasulaitos.

Hankkeen kilpailutus aloitetaan kesän aikana. Laitoksen on tarkoitus valmistua vuoden 2016 loppuun mennessä. Investoinnin arvo on arviolta kahdeksan miljoonaa euroa.

”Laitosteknologia on vielä auki, mutta tietysti kuivamädätys kiinnostaa, koska siitä syntyy vähän jätevesiä”, sanoo Mustankorkean toimitusjohtaja Esko Martikainen.

Biokaasulaitoksen arvioitu kapasiteetti on alkuvaiheessa 19 000 tonnia.

Tästä noin 13 000 tonnia varataan biojätteille, 5 000 tonnia puhdistamolietteille ja tuhat tonnia lannalle.

Kapasiteetti rajataan alkuvaiheessa tähän, jotta hanke saadaan nopeasti käyntiin ympäristölupamuutoshakemuksella, eikä hanketta tarvitse vielä yvata.

Mustankorkea on hakenut biokaasulaitosta varten muutosta jätteenkäsittelykeskuksen ympäristölupaan Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastolta. Lupapäätöstä odotetaan syksyllä.

Jatkossa laitosta voidaan laajentaa aina 30 000 tonniin saakka.

”Asukkaiden lajittelemassa kuivajätteessä on yhä ehkä parisenkymmentä prosenttia biojätettä. Jos lajitteluteho paranisi, saisimme nämäkin biojätteet biokaasun tuotantoon”, Martikainen sanoo.

Biojätteen tarkka määrä kuivajätteessä selviää heinä-elokuussa. Silloin valmistuu Mustankorkean, Sammakkokankaan ja Jämsän Jätehuolto Liikelaitoksen yhteisselvitys keskisuomalaisesta kuivajätteen koostumuksesta.

Biokaasulaitoksen raaka-aineena asukkaiden biojätteet saisivat konkreettisesti asioita liikenteeseen: Tavoitteena on, että biokaasulaitos tuottaa polttoainetta liikenteen käyttöön. Mustankorkealle tulee myös tankkauspiste.

Tämän tankkauspisteen lisäksi Jyväskylän kaupunkialueelle on tarkoitus perustaa vähintään kaksi muutakin biokaasutankkauspistettä. Mustankorkea on partnerina tätä tukevassa CATALIST-hankkeessa.

”Biokaasulaitoksen tuotannolla voi tankata reilut tuhat autoa vuodessa. Jyvässeudulla on jo toistasataa biokaasuautoa, jotka käyvät tankkaamassa Erkki Kalmarin pisteellä Metenerillä Laukaassa tai Joutsan Ekokaasun tankkausasemalla. Nyt jyväskyläläiset saavat tankkauspisteen lähemmäs. Ehkä se motivoi yhä useammat asukkaat hankkimaan biokaasuauton”, Martikainen pohtii.

Alkuvaiheessa biokaasulaitos tulee tuottamaan myös lämpöä sekä sähköä Mustankorkean jätteenkäsittelykeskuksen tarpeisiin.

Biokaasulaitos rakennetaan kompostointilaitoksen viereen. Yhdessä laitokset muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Biokaasulaitoksesta syntyvä mädäte ohjataan suoraan putkea pitkin jälkikompostointiin. Näin varmistetaan hyvälaatuinen komposti mullantuotannon tarpeisiin.

Mustankorkea on tehnyt äskettäin muitakin päätöksiä keskisuomalaisten jätteiden tulevaisuudesta.

Mustankorkea on etsinyt energiahyötykäyttökohdetta noin 30 000 tonnille kuivajätettä, jota ei enää ensi vuoden alusta saa sijoittaa kaatopaikalle.

Nyt näille jätteille on valittu toimitusosoite. Mustankorkea tiedottaa päätöksestä lähipäivinä.

Facebooktwitterlinkedin