Brittisovellus tulee Suomeenkin: Lainaa tai lahjoita eteenpäin työkalut, lautapelit, kirjat ja nakkikeiton jämät

Ruoan lahjoittamista
Facebooktwitterlinkedin

Ruokahävikkisovellus OLIOn perustaja Tessa Clarke on havainnut kiertotalouden sosiaalisen merkityksen.

Clarken yrityksen kehittämän sovelluksen kautta naapurit voivat lahjoittaa toisilleen syömäkelpoista, itselleen tarpeetonta ruokaa ja ruoka-aineksia.

”Kyse ei ole äpistä vaan sosiaalista liimasta, jota palvelu synnyttää, yhteydestä naapureiden välillä. 40 prosenttia käyttäjistämme kertoo tuntevansa itsensä vähemmän yksinäiseksi ja saaneensa äpin avulla uusia ystäviä”, Clarke kertoi kiertotalousalan tapahtumassa FRUSHissa.

Clarke kertoo saaneensa idean palvelulle, kun hän oli muuttamassa. Jääkaapissa ollut tomaattikeittokattilallinen olisi pitänyt kaataa muuton edessä viemäristä alas. Hän huhuili naapurustossaan, halusiko joku ilmaiseksi hyvää ruokaa, ja ottajia ilmaantui.

Vuonna 2015 Lontoossa perustettu palvelu on laajentunut globaaliksi toimijaksi, jolla on jo yli 5,7 miljoonaa käyttäjää.

Olion kautta ihmiset ovat jakaneet jo 49 miljoonaa hävikkiruoka-annosta. Ruokahävikin vähentäminen on kotitaloudelle vaikuttava ilmastoteko, jopa sähköautoilua vaikuttavampi.

 

Lainauspalvelu uutta

Nyt Olio on laajentunut hävikkiruoan lisäksi myös muiden tavaroiden ja esineiden lahjoituksiin. Palvelun avulla voi antaa eteenpäin itselle käyttämättä jääneet työkalut, lautapelit, kirjat ja astiat. Palveluun on tulossa myös naapureiden välinen lainauspalvelu.

Clarken mukaan tavoitteena on miljardin käyttäjän haamuraja vuoteen 2030 mennessä.

Sovellus on ladattavissa ja käytettävissä myös Suomessa. Tosin toistaiseksi sillä ei ole täällä vielä paljoa käyttäjiä. Naapurustosta tai kovin läheltä voi siis olla vaikea löytää tarjoajaa tai tarvitsijaa omille ruoka-aineksilleen tai esineilleen.

”Ladatkaa OLIO-äppi. Varmasti löytyy joku, joka tarvitsee asiaa, jonka olet lahjoittamassa pois. Ilmaiselle ruoalle tai tavaralle löytyy aina ottajia”, Clarke vetosi FRUSH-seminaarissa 28.4.2022.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock. Hyväntekeväisyysjärjestöt lahjoittavat ruokaa ilmaiseksi. Sovelluksen avulla tätä voi tehdä kuka tahansa. 

Facebooktwitterlinkedin