Orthex kasvattaa kierrätysmuovin käyttöä

Alexander Rosenlew Orthex
Facebooktwitterlinkedin

Sitra nosti Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -listalle peräti 13 yritystä, joiden liiketoimintamalli liittyy resurssitehokkuuteen ja kierrätykseen. Yksi valituista yrityksistä on jokaiselle suomalaiselle tuttu muovitavaravalmistaja Orthex.

Perinteikäs yritys aloitti toimintansa 1950-luvulla. Jo 1990-luvulla yritys alkoi käyttää teollisuuden ylijäämätuotetta raaka-aineenaan.

Nyt yritys hyödyntää myös suomalaisten kuluttajien keräysastioihin lajittelemaa muovipakkausjätettä. Kierrätysmuovista valmistetaan esimerkiksi kukkaruukkuja.

”Mietimme jokaisen päätöksen kohdalla, miten voimme tehdä ympäristön kannalta paremman ratkaisun. Haluamme olla yritys, joka käyttää sitä, mitä on heitetty pois”, toimitusjohtaja Alexander Rosenlew painottaa.

Yrityksen tavoitteena on, että tuotanto on hiilineutraali vuonna 2030. Tähän tavoitteeseen yritys pääsee 90-prosenttisesti tekemällä muutoksia omaan tuotantoonsa. Loput päästöt yritys kompensoi.

Hiilineutraali tuotanto vaatii Rosenlewin mukaan, että 80 prosenttia tuotannosta pohjautuu kierrätettyyn tai biomateriaaliin.

Tällä hetkellä luku on 14 prosenttia. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta hän uskoo, että se saavutetaan.

Kierrätysmuovia keittiöön?

Työssä auttaisi, että kierrätysmuovit hyväksyttäisiin elintarviketuotekäyttöön. Nykyisin viranomaiset eivät hyväksy kierrätysmuovista valmistettuja tuotteita esimerkiksi keittiö- ja ruoanlaittotuotteiden raaka-aineeksi.

Siksi Orthex käyttää niiden valmistuksessa biopohjaisia materiaaleja, kuten sokeriruokoa. Yhtiö on kehittänyt esimerkiksi selluun ja sokeriruokoon pohjautuvaa biomuovia yhteistyössä Stora Enson kanssa.

”Yleisesti ottaen pidän kierrätettyä muovia parempana vaihtoehtona kiertotalouden kannalta. Kierrätysmuovista valmistettuihin tuotteisiin ei tarvita lainkaan neitseellisiä raaka-aineita.”

Rosenlew toivoo kemiallisesta kierrätyksestä vetoapua. Se mahdollistaisi myös läpinäkyvien kierrätysmuoviesineiden valmistuksen.

”Ihmiset haluavat nykyään olla töissä paikassa, joka jättää paremman maapallon seuraaville. Toivon, että tulevaisuudessa myöskään kuluttajat eivät enää hyväksy vastuuttomasti tuotettuja tuotteita.”

 

Kuva: Orthex. Teksti: Kaskas Media ja Elina Saarinen.

Facebooktwitterlinkedin