Lindström tarjoaa työvaatteita palveluna

Lindström
Facebooktwitterlinkedin

Tuote palveluna -liiketoiminta­mallia toteuttava Lindström on kasvanut 170 vuodessa lankavärjäämöstä kansainväliseksi tekstiilien vuokrausyritykseksi, joka huolehtii tarjoamiensa tekstiilien koko elinkaaresta.

Palvelut ovat olleet Lindströmin toiminnan ytimessä alusta asti, jo 1840-luvulta. 1990-luvulla yritys alkoi keskittyä laajemmin tekstiilit palveluna -liiketoimintaan.

”Yritykset tarvitsevat erilaisia tekstiileitä, mutta niiden omistaminen, varastointi ja huolto kuluttavat rahaa ja luonnonvaroja. Me tarjoamme yritysten käyttöön niiden tarvitsemat tekstiilit ja huolehdimme tuotteiden koko elinkaaresta aina suunnittelusta uudelleenkäyttöön”, kertoo ekosysteemeistä ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Anna-Kaisa Huttunen.

”Suunnittelemme ja valmistamme tekstiilit vain tarpeeseen ja mahdollisimman kestäviksi. Näin voimme vähentää tekstiilin ylituotantoa ja säästämme luonnonvaroja”, hän jatkaa.

Tekstiilien kiertotalous toteutuu yhteistyössä kumppanien kanssa. Huttunen varmistaa, että Lindströmillä on oikeat kumppanit esimerkiksi poistotekstiilien kierrättämiseen ja kiertotalouden mukaisten tekstiilikuitujen kehittämiseen.

Lindströmin tavoitteena on kierrättää kaikki käytöstä poistuva tekstiili ja siirtyä esimerkiksi käyttämään uusiutuvaa energiaa palvelukeskuksissaan.

Mikrosiru apuna

Digitalisaatiolla on tärkeä rooli tekstiilit palveluna -mallissa.

”Lähes kaikissa tekstiileissämme on mikrosiru, jonka avulla voimme varmistaa, että asiakkaillamme on oikea määrä tekstiilejä käytössään. Näin voimme siirtää tarpeettomia tekstiilejä kohteesta toiseen, ja vältymme ennenaikaiselta uusien tekstiilien hankinnalta. Seuraamme myös tekstiilien käyttöä ja kulumista, jotta voimme kehittää tuotteita entistä kestävämmäksi.”

24 maassa toimiva Lindström hakee tekstiilit palveluna -mallille kasvua etenkin elintarvike- ja lääketeollisuudessa sekä terveydenhuollossa.

Lindström valittiin Kiertotalouden kiinnostavimmat 2.1 -listalle hyväksi esimerkiksi tuote palveluna -liiketoimintamallia toteuttavasta yrityksestä.

 

Kuva: Lindström. Teksti: Kaskas Media ja Elina Saarinen.

Facebooktwitterlinkedin