Ei enää vajaiden jäteastioiden tyhjennyksiä

Facebooktwitterlinkedin

Suomalainen ohjelmistotalo Enevo auttaa vähentämään jätelogistiikkakustannuksia ultraäänisensoreihin perustuvalla palvelullaan.

Espoon Otaniemessä toimiva kahdeksan hengen ohjelmistotalo Enevo on testannut ja kehittänyt ultraäänisensoreihin perustuvaa tietojärjestelmäänsä noin kaksi vuotta. Tuote on nyt markkinoilla.

Asiakkaat saavat sensoreista ajantasaista tietoa jäteastioidensa täyttymisasteista. Näin yhtiö voi optimoida jätteenkuljetusreitit, käytettävän keräyskaluston sekä jäteastioiden tyhjennyssyklit niin, ettei astioita tarvitse enää käydä tyhjentämässä puolityhjinä.

Tieto jäteastioiden täyttymisasteesta siirtyy Enevon servereiltä asiakkaan palvelimelle tai ajonohjausjärjestelmään. Tiedot näkyvät suoraan karttapohjalla.

Ohjelmisto hyödyntää tietohistoriaa niin, että se pystyy laskemaan sen perusteella ennusteen tulevina päivinä täyttyvistä astioista.

Viime kesänä ONe Collect -järjestelmä asennettiin ensimmäisiin kenttäkohteisiin Itä-Uudenmaan Jätehuollon (IUJ) alueella.

Tyhjennysmäärät vähentyivät
Tulosten perusteella jätteenkuljetuksen tyhjennysmäärät ovat palvelun ansiosta laskeneet vähintään 30 prosenttia kuukaudessa. Kun kuljetuksia tarvitaan vähemmän, tämä tuo sekä kustannus- että päästösäästöjä.

”Arvion mukaan järjestelmä on tuonut kuljetuksissa jo 1500—2000 euroa säästöä per kuukausi”, laskee Itä-Uudenmaan Jätehuollon palvelupäällikkö Tuija Klaus.

Klaus uskoo, että järjestelmää voisi laajentaa muidenkin ekopisteillä kerättävien jätelajien seurantaan.

Enevon myyntijohtaja Seppo Hartikainen kertoo, että järjestelmän asennuksista käydään neuvotteluja muidenkin jäteyhtiöiden ja potentiaalisten asiakkaiden kanssa sekä Suomessa että ulkomailla.

Asiakkuuksia on Suomen lisäksi jo Tanskassa, Norjassa, Iso-Britanniassa ja Liettuassa.

Facebooktwitterlinkedin