Ensin energiansäästö, sitten kiertotalousloikka

Riku Sinervo
Facebooktwitterlinkedin

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on suistanut Euroopan energia­kriisiin, joka näkyy myös Suomessa. Energialaskut ovat kallistuneet, ja sähköyhtiöitä mennyt konkurssiin. Edessä on vaikea talvi.

Tilanteen ratkaisemiseksi tarvitaan monia toimia. Erityisen tärkeäksi nousee energiansäästö. Se ei vaadi investointeja, vaikutukset ovat välittömiä ja rahaa säästyy. Energiansäästö toimii todistetusti, ja sillä voidaan saavuttaa merkittäviä vaikutuksia.

Energiansäästö kannattaa aloittaa heti: jokainen voi osallistua esimerkiksi laskemalla huonelämpötilaa, suosimalla lyhyitä suihkuja ja sammuttamalla turhat sähkölaitteet.

Energiansäästössä on pohjimmiltaan kyse kiertotalouden perusperiaatteista: vältetään hukkaa ja suitsitaan tuhlailevaa kuluttamista.

Kiertotalous onkin nyt ajankohtaisempaa kuin koskaan. Energiakriisin ohella materiaaleista on ollut pulaa ja hinnat ovat nousseet. Sodalla on ollut merkittäviä vaikutuksia esimerkiksi rakennusalan materiaalien saatavuuteen . Globaalisti puuvillan hinta on noussut jopa 70 prosenttia viimeisen vuoden aikana.

Nyt käsillä oleva energiakriisi ei varmasti jää viimeiseksi fossiilisiin polttoaineisiin perustuvan lineaaritalouden kriisiksi. Tulevaisuudessa taloutemme kannalta tärkeistä materiaaleista voi tulla pulaa. Kiertotaloudesta tulee entistä tärkeämpää, kun tuotannolla on haasteita vastata kasvavaan kysyntään ja hinnat nousevat.

Kiertotalous, jossa olemassa olevaa hyödynnetään tehokkaammin, parantaa omavaraisuutta ja huoltovarmuutta, vähentää neitseellisten luonnonvarojen käyttöä ja auttaa muokkaamaan tuotantoketjuja erilaisiin kriiseihin paremmin mukautuviksi. Omavaraisuuden näkökulmasta siirtyminen kiertotalouteen on välttämättömyys.

Sitra julkaisi kesällä kymmenen ehdotusta, joilla voidaan vauhdittaa Suomen siirtymää kohti kiertotaloutta. Suomessa on otettu lyhyessä ajassa merkittäviä harppauksia kohti kiertotaloutta, mutta liikkeellä ovat kaikki muutkin. Nyt tarvitaan panostusta kiertotalousosaamiseen, lisää mate­riaalien uusiokäyttöä sekä investointeja ja rahoitusta teollisen mittakaavan ratkaisuihin.

Eteemme tullut energia- ja materiaalikriisi on osoittanut, että tulevaisuuden hyvinvointi ei synny lineaaritalouden keinoilla. Meidän tuleekin sovittaa toimintamme maapallon kantokyvyn rajoihin ja vaalia luonnon tarjoamia resursseja.

Eduskuntavaalit ovat jo nurkan takana.  Jokaisen puolueen ja ehdokkaan kannattaa ottaa kiertotalous työkalupakkiinsa, sillä ilmastokriisin ratkaiseminen ja luontokadon pysäyttäminen eivät onnistu ilman kiertotalouteen siirtymistä.

Jo useamman vuoden piinannut pandemia on osoittanut, että yhteiskunnat voivat tarvittaessa tehdä suuriakin muutoksia. Tänä talvena tarvitaan samaa päättäväisyyttä energiakriisin ratkaisemisessa – ja kiihdytyksessä kohti kiertotaloutta.

 

Teksti: Riku Sinervo, kiertotalouden asiantuntija, Sitra

Kuva: Miikka Pirinen/ Sitra

Facebooktwitterlinkedin