EU:lta tavoitteet päästövähennyspolkuun vuoteen 2040 – Tekninen hiilensidonta keinovalikoimassa

Esittämässään nettonollateollisuutta koskevassa säädöksessä komissio ehdotti, että EU kehittäisi vähintään 50 miljoonan tonnin vuotuisen hiilidioksidin varastointikapasiteetin vuoteen 2030 mennessä.
Facebooktwitterlinkedin

Euroopan komissio suosittaa EU:lle 90 prosentin nettopäästövähennystavoitetta vuodelle 2040.

Tavoite kattaa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisen kaikilla sektoreilla sekä vihreän energiasiirtymän ja irtautumisen fossiilisista polttoaineista.

Vuonna 2040 jo 90 prosenttia EU:n sähkönkulutuksesta tulisi kattaa uusiutuvalla energialla ja ydinvoimalla.

 

Hiilidioksidia talteen ja hyötykäyttöön

Nettopäästöjen vähentämisen tavoitteeseen lasketaan myös luonnolliset ja tekniset hiilinielut.

Komissio listaa ratkaisujen joukkoon muun muassa hiilidioksidin talteenoton, varastoinnin ja hyödyntämisen (CCS ja CCU) teknologiat.

Teknologiat keskittyvät yleensä aloille, joilla päästöjä on erityisen vaikeaa tai kallista vähentää, kuten sementinvalmistuksen prosessipäästöihin tai jätteen energiakäyttöön.

Teollisen hiilenhallinnan tiedonannossaan komissio arvioi, että EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi hiilidioksidia tulisi ottaa vuosittain talteen 50 miljoonaa tonnia vuoteen 2030 mennessä ja 450 miljoonaa tonnia vuosittain vuoteen 2050 mennessä.

Hiilen talteenotossa CO2 eristetään teollisuusprosessien tai energiantuotannon päästövirroista ennen kuin se pääsee ilmakehään.

Hyödyntämisessä bioperäinen tai ilmasta suoraan kaapattu hiilidioksidi muunnetaan hyödyllisiksi tuotteiksi tai polttoaineiksi.

Sitä voisi käyttää myös kemiallisissa prosesseissa, kuten muovien, lannoitteiden tai synteettisten polttoaineiden valmistuksessa, tai sitoa se rakennusmateriaaleihin.

 

Mykkänen korostaa piipunpääpolitiikkaa

Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen mukaan on hienoa, että ydinvoima ja bioperäisen hiilen talteenotto ja käyttö tunnustetaan osaksi ilmastopolitiikan keinovalikoimaa:

”Suomessa on merkittävä osa Euroopan biogeenisestä hiilidioksidista, joka voidaan tulpata tehtaiden piipuista. Näin talteen otetulle hiilidioksidille saadaan luotua myös pidemmälle meneviä arvoketjuja korvaamaan fossiilista hiiltä raaka-aineena”, ministeri Mykkänen hahmottaa.

Kuva: Adobe Stock. Esittämässään nettonollateollisuutta koskevassa säädöksessä Euroopan komissio ehdotti, että EU kehittäisi vähintään 50 miljoonan tonnin vuotuisen hiilidioksidin varastointikapasiteetin vuoteen 2030 mennessä. 

Facebooktwitterlinkedin