Fortum Recycling & Wasten yrityskauppa Summalle sai sinetin – Kierrätysbisnes fuusioituu nyt NG Groupin kanssa

Kuva: Fortum. Summa Circulair -rahastosta tehty yrityskauppa liittää yhteen NG Groupin ja Fortumin Recycling & Waste -liiketoiminnot. Kuvassa Riihimäen kiertotalouskylä.
Facebooktwitterlinkedin

Fortum on myynyt Recycling & Waste -liiketoimintansa sijoitusyhtiö Summa Equitylle 800 miljoonalla eurolla. Heinäkuussa tiedotettu kauppa on nyt saatu päätökseen.

Fortumin Recycling & Waste -toiminnot tullaan fuusioimaan NG Groupin kanssa. Yritysten yhteenliittymästä syntyy yksi Pohjoismaiden johtavista kiertotalouden toimijoista.

Yhdistyneen yrityksen kokonaisliikevaihto on noin 1,2 miljardia euroa. Yhdessä NG Groupin ja Fortum Recycling & Wasten yksiköt työllistävät noin 3 500 henkilöä ja käsittelevät vuosittain yli 4,4 miljoonaa tonnia jätettä.

Millä nimellä liiketoiminta jatkuu?

Fuusioprojekti on nyt käynnistynyt. Samalla on aloitettu brändityö, jossa mietitään muun muassa se, millä nimellä Fortum Recycling & Waste jatkossa tunnetaan.

”Siirtymäkaudella olemme Fortum Recycling & Waste, part of NG Group. Tulevien kuukausien aikana päätämme yhdessä, millä nimellä ja brändillä jatkamme tulevaisuudessa. Päätöksiä ei vielä ole tehty”, kertoo Fortumin viestintä- ja markkinointijohtaja Heli Poikonen.

Uusi brändi on tarkoitus lanseerata vuoden 2025 ensimmäisen neljännesvuotiskauden lopussa.

Vahvuudet yhdistyvät

Fortumin kierrätysliiketoiminnoilla ja NG Groupilla on paljon yhteistä. Molemmat yhtiöt ovat toimineet aktiivisesti Pohjoismaiden kierrätysliiketoiminnassa.

NG Group on painottanut enemmän jätehuollon alkupäätä eli keräystä ja käsittelyä, mutta molemmilla on kokemusta esimerkiksi muovien ja metallien kierrätyksestä.

Fortum Recycling & Waste tuo yhdistyvään yhtiöön myös jätteenpolttoliiketoiminnan, jota NG Groupilla ei ennestään ollut, sekä pitkän kokemuksen vaarallisten jätteiden käsittelyssä.

”Yritysten yhteenliittymällä haetaan synergioita ja sitä, että voimme jakaa osaamista ja parhaita käytäntöjä puolin ja toisin”, Poikonen sanoo.

Lisää potkua kiertotalousinvestointeihin

Poikonen kertoo, että Suomessa uutinen yrityskaupasta on otettu ilolla vastaan:

”Tässä on oltu odottavassa tilanteessa Fortumin strategisen arvioinnin aikana. Nyt meillä on uusi omistaja, jonka ytimessä on kiertotalous. He ovat halukkaita panostamaan, investoimaan ja kehittämään toimintaa eteenpäin”, Poikonen sanoo.

Uusi omistaja tuo lisäresursseja esimerkiksi Fortumin Riihimäellä kehittämään Carbon2X-teknologiaan.

Fortum kertoi lokakuussa saavuttaneensa läpimurron ja valmistaneensa ensimmäisenä maailmassa biohajoavaa muovia jätteenpolton hiilidioksidista.

Edistysaskel teki vaikutuksen Summan pääomasijoittajiin:

”Fortum Recycling & Waste hämmästytti hiljattain teollisuudenalaa luomalla menestyksekkäästi maailman ensimmäisen biohajoavan muovin, joka on valmistettu hiilidioksidipäästöistä”, NG Groupin hallituksen puheenjohtaja ja Summan osakas Bertrand Camus kommentoi tiedotteessa.

Suomessa vähemmän tunnettu

NG Group on perustettu miltei sata vuotta sitten, vuonna 1926, alun perin metallinkierrätykseen.

NG Group toimii ennen fuusiota yhteensä 44 jätteenkäsittelykeskuksessa ja -alueella pääosin Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Yhtiöllä on toimintaa myös Puolassa ja Iso-Britanniassa. Pääkonttori sijaitsee lähellä Osloa, Lysakerissa Norjassa.

Pääomasijoittaja Summa on tehnyt viime aikoina lukuisia yritysostoja, jotka ovat kasvattaneet NG Group -konserniin kuuluvaa yritysperhettä.

Nykyisin NG Group keskittyy kuuteen toimialaan: kierrätysraaka-aineisiin, metalleihin, urbaaniin uudelleenkäyttöön (esimerkiksi rakennuselementtien uudelleenkäyttöön), vihreään liikkumiseen, kiertotalousratkaisuihin ja digitalisaatioon.

Suomessa yhtiö on ollut tuntemattomampi, vaikkakin konserniin kuuluvalla REENillä, joka tarjoaa muun muassa jätehuollon pilvipalveluita, on toimipiste myös Suomessa.

Konsernin johtoon kokenut norjalainen

Kaupan toteutumisen yhteydessä Summa ilmoitti, että fuusioituneen yhtiön uudeksi konsernijohtajaksi nimitetään Bjørn Arve Ofstad.

Hän toimii tällä hetkellä NG Groupin toimitusjohtajana.

”Olemme johtava pohjoismainen kiertotalousratkaisujen ja ympäristöpalvelujen tarjoaja, joka auttaa asiakkaitaan vähentämään hiilidioksidipäästöjä, saavuttamaan kierrätystavoitteet, suojelemaan luontoa ja säilyttämään kilpailukykynsä. Fortum Recycling & Wasten vahva yrityskulttuuri ja osaaminen vaarallisten jätteiden käsittelyssä sopivat hyvin yhteen NG Groupin kanssa. Lisäksi suurin osa sen tuloista on EU:n taksonomian mukaista, mikä korostaa sen vahvaa sitoutumista kestävään kehitykseen”, Ofstad kommentoi.

Suomen-toimintoja johtaa integraation aikana väliaikainen toimitusjohtaja Sami Salmijärvi. Hän aloitti tehtävässä 1. joulukuuta 2024.

Miljardien eurojen markkina

Summa on arvioinut, että kiertotalousmarkkinoiden arvo voisi kasvaa EU:ssa vuoteen 2040 mennessä jopa 1,5 biljoonaan euroon.

NG Groupin hallituksen puheenjohtaja ja Summan osakas Bertrand Camus näkee, että yhdistämällä NG Groupin ja Fortum Recycling & Wasten syntyy toimija, josta tulee elintärkeä osa pohjoismaista kiertotalouden teollista infrastruktuuria.

”Jätteiden jalostaminen raaka-aineiksi tulee olemaan yksi houkuttelevimmista sijoitusmahdollisuuksista pääomasijoittamisen alalla seuraavan kymmenen vuoden aikana.”

Summa teki oston omasta 2,3 miljardin euron Summa Equity Fund III -rahastostaan, joka on nimeltään Summa Circulair, yhdessä muiden sijoittajien kanssa.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Fortum. Summa Circulair -rahastosta tehty yrityskauppa liittää yhteen NG Groupin ja Fortumin Recycling & Waste -liiketoiminnot. Kuvassa Riihimäen kiertotalouskylä.

Facebooktwitterlinkedin