Haminaan nouseva akkumateriaalitehdas sai ympäristöluvan – Laitoksen yhteyteen tulee myös kierrätyslaitos

Kuva: Suomen Malmijalostus Oy. Tuleva Haminan-tehdas tuottaa sähköajoneuvojen akuissa tarvittavaa prekursorimateriaalia.
Facebooktwitterlinkedin

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) on myöntänyt ympäristöluvan akkumateriaalitehtaalle, jota suunnittelee Haminaan CNGR Finland Oy.

Avi toteaa päätöksessään, että suunniteltu toiminta täyttää ympäristönsuojelulain, jätelain ja luonnonsuojelulain vaatimukset.

CNGR Finland valmistaa Haminaan rakennettavassa laitoksessa sähköajoneuvojen litiumakkujen katodien esiastetta eli prekursoria (pcam).

Huippumodernin tehtaan vuosikapasiteetiksi on tulossa 60 000 tonnia prekursorimateriaalia. Määrä riittää noin puoleen miljoonaan akkuun.

Lähelle Haminan satamaa sijoittuvalle 500 miljoonan euron laitokselle on myönnetty vihreän siirtymän etusijamenettely. Laitos on määrä saada käyntiin lähivuosina.

CNGR kaavailee pcam-tehtaan yhteyteen myös raaka-aineiden esikäsittely- ja kierrätyslaitosta, joka tulevaisuudessa varmistaisi akkumetallien mahdollisimman tehokkaan uusiokäytön.

 

”Iso virstanpylväs”

”Ympäristöluvan saaminen on meille iso virstanpylväs työssä eteenpäin”, sanoo CNGR Finlandin toimitusjohtaja Thorsten Lahrs.

”Alueelle on muodostumassa keskeinen akkualan osaamiskeskus, jolla on positiivinen, taloutta ja työllisyyttä kasvattava vaikutus.”

CNGR Finland on vuonna 2022 perustettu yhteisyritys, josta Suomen Malmijalostus Oy omistaa 40 prosenttia ja kiinalainen CNGR Advanced Material (SZSE) 60 prosenttia.

CNGR Advanced Material on vihreän teollisuuden teknologiayhtiö ja litiumakkumateriaalien toimituskumppani, CNGR puolestaan maailman johtava litiumakkujen katodin esiasteen valmistaja.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Suomen Malmijalostus Oy. Tuleva Haminan-tehdas tuottaa sähköajoneuvojen akuissa tarvittavaa prekursorimateriaalia.

Facebooktwitterlinkedin