Haminan akkumateriaalitehdas käyntiin vuonna 2024

Hamina
Facebooktwitterlinkedin

Haminaan nouseva akkumateriaalitehdas starttaa vuonna 2024.

Tähän tähtäävät hankkeen toimijat Suomen Malmijalostus ja teknologiayhtiö CNGR Advanced Material.

Kumppanukset ovat saaneet valmiiksi teknis-taloudellisen selvitystyön, jonka pohjalta ne jatkavat yhteistyötä prekursoria tuottavan pCAM-tehtaan perustamiseksi.

Tehdashanketta vie eteenpäin yhteisyritys, josta CNGR Advanced Material omistaa 60 prosenttia ja Suomen Malmijalostus 40 prosenttia.

Haminan tehtaan ensimmäisen rakennusvaiheen kapasiteetiksi on päätetty 20 000 tonnia vuodessa. Ensivaiheen investoinnin arvo on noin 200–300 miljoonaa euroa.

Kumppanusten on tarkoitus myöhemmin lisätä tuotannon kapasiteettia.

Tehdas työllistää alkuvaiheen tuotantomäärällään suoraan noin 150 henkeä ja lisäksi erilaisia ulkoisia palveluiden tuottajia.

 

”Maailman pienin hiilijalanjälki”

”Olemme tehneet tiivistä yhteistyötä CNGR Advanced Materialin kanssa syksystä 2019 lähtien, ja nyt on hienoa nähdä, että voimme edetä työssämme seuraavaan vaiheeseen”, sanoo Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen tiedotteessa.

”Tämä prekursoritehdas on olennainen osa eurooppalaisen akkuarvoketjun kehittämistä, ja se tarjoaa meille hyvän mahdollisuuden nostaa kotimaisten mineraalien jalostusastetta. Samalla hanke tuo Kymenlaaksoon ja Suomeen uudenlaista taloudellista aktiivisuutta.”

Johtaja Tony Tao CNGR Advanced Materialista lupaa, että Haminan tehtaan hiilijalanjäljestä on tulossa alallaan maailman pienin.

“Tuomme Suomeen kaikkein uusinta teknologiaamme ja pitkälle automatisoidun tuotantolinjamme”, Tao kertoo.

 

Rakentaminen käynnistyy ensi vuonna

Yhteisyritys aikoo jättää ympäristölupahakemuksen vuonna 2022. Rakentamisen on tarkoitus päästä vauhtiin ensi vuoden kesällä.

Lupahakemuksen laatimiseen hyödynnetään Suomen Malmijalostuksen projektiyhtiön Finnish Battery Chemicalsin akkumateriaalituotannon yva-selostusta sekä yhteysviranomaisen siitä antamaa päätelmää.

”Euroopassa ei vielä ole teollisuusmittakaavan prekursorituotantoa, vaikka litiumioniakkujen kennotuotannosta on tähän mennessä tehty investointi-ilmoituksia vuoteen 2030 mennessä lähes 800 gigawattitunnin vuosituotannon edestä”, huomauttaa akkutoimialan johtaja Vesa Koivisto Suomen Malmijalostuksesta.

”Prekursorimateriaali on kuitenkin välttämätön tuote katodimateriaalin valmistuksessa sekä edelleen akkukennojen tuotannossa. Tässä hankkeessa on tehty töitä jo tuhansia tunteja useiden yritysten avustuksella, ja voidaan sanoa, että työmme vahvistaa aivan uudenlaisen teollisuuden syntymistä Eurooppaan.”

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemia-lehti.

Kuva: Adobe Stock. Haminan akkumateriaalitehdas nousee teollisuustontille lähelle kaupungin syväsatamaa. Tontilla on jo käynnistetty valmistelevat työt, joilla pohjustetaan varsinaisia maanrakennustöitä ja projekti-infrastruktuuria.

Facebooktwitterlinkedin