Ideakisan satoa: Laitelainaamo, kiertävä korjauspalvelu ja biokaasuautokampanja

Facebooktwitterlinkedin

31.3.2017

Keksi, karsi, korjaa ja kierrätä -ideahaku tuotti keskisuomalaisilta hyviä ideoita konkreettisiin kokeiluihin kiertotalouden edistämiseksi.

Jyväskylän kaupungin tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Melville kertoo, että parhaillaan suunnitellaan kaikkiaan kuuden tai seitsemän idean pilotointitapoja.

Jakamistalouden idea konkretisoituu mediataiteen ja -kulttuurin edistämiseen keskittyneen Live Herringin ideassa laitelainaamosta. Luovan alan yhdistykset ovat lainailleet toisilleen harvemmin käyttämiään mutta hankintahinnaltaan kalliita laitteita. Laitelainaamoa voisi laajentaa muidenkin toimijoiden käyttöön ja siihen voisi kehittää sovelluksen, josta laitekannan näkisi yhdellä silmäyksellä.

Japa ry lähtee vetämään kiertävän korjauspalvelun kokeilua. Korjaamalla pidennetään vaatteiden ja esineiden käyttöikää. Myös kädentaitomessuilla voisi olla korjauspajoja.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu miettii yhdessä seudun autokauppojen kanssa, kuinka autokauppiaat voisivat kertoa kuluttajille nykyistä paremmin myös biokaasuautovaihtoehdoista.

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö KOAS puolestaan miettii, voisiko opiskelijoiden keväisen ja syksyisen muuttoaallon yhteyteen ajoittaa virtuaalisen kierrätyskontin toteutusta. Kontin kautta poismuuttavat opiskelijat voisivat antaa eteenpäin vaikkapa sisään muuttaville opiskelijoille tavaroita ja huonekaluja, joita he eivät itse enää tarvitse. Kierrätyskontin sisällön näkisi siis sähköisestä palvelusta.

Käyttäjälähtöiset kokeilut -ideahaku on osa Suomen ympäristökeskuksen hallinnoimaa, EU:n LIFE+ -ohjelmasta rahoitettua CIRCWASTE -hanketta (2016–2023), jolla edistetään kiertotalouden toteutumista.

Facebooktwitterlinkedin