Joulun muistilista: Muovikuusi on metallijätettä

Facebooktwitterlinkedin

Mihin roskikseen kuuluu palanut hautakynttilä? Entä miten lajitella avattu joulukalenteri? Mihin laittaa elinkaarensa loppuun käytetty kestokuusi? Kunnalliset jätelaitokset ovat jälleen julkaisseet hyviä muistilistoja joulujuhlan kierrätysohjeiksi.

Jouluostoksilla kannattaa pitää mielessä, että mitä vähemmän ostaa, sitä vähemmän tuottaa jätettä. Hanki aineettomia lahjoja tai hyödynnä kirpputorien tarjontaa, satsaa kestäviin tuotteisiin, paketoi lahjat ympäristöystävällisesti ja osta ruokaa vain sen verran kuin tiedät juhlaväen syövän.

Juhlien jälkeen on aika lajitella jätteet. Tässä Lounais-Suomen Jätehuollon vinkkilista oikeaoppiseen lajitteluun:

 

Alumiinivuoka, -folio ja metalliesine

Alumiiniset vuoat ja foliot, metallipurkit ja -kannet lajitellaan muiden metalliesineiden tapaan puhtaiksi huuhdottuina metallinkeräysastiaan. Muistathan, että uuden vuoden tina ei ole metallia vaan vaarallista jätettä!

 

Glögipakkaus

Kartonkinen glögipakkaus kelpaa kartongin keräykseen alumiinivuorauksesta huolimatta. Huuhdo, valuta ja pakkaa tölkit tilan säästämiseksi sisäkkäin. Lasiset glögipullot voi kierrättää pakkauslasina. Viiniglögipullot otetaan vastaan kauppojen palautusautomaatteihin.

Hautakynttilä

Lasinen hautakynttilä lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen, sillä kuumuutta kestävä lasi ei sovellu lasipakkausten keräykseen. Polttokelpoinen jäte on oikea osoite myös muovisille hautakynttilöille. Metalliset kannet lajitellaan metallinkeräykseen. Jätettä voi vähentää käyttämällä lasisen hautakynttilän uudestaan laittamalla sisälle uuden kynttilän. Led-hautakynttilät kuuluu niiden rikki mennessä toimittaa sähkölaitteiden vastaanottopisteeseen. Palauttaminen on maksutonta! Lähimmän pisteen voit tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info.

 

Ilotulitteet

Ammutut, täysin sammuneet ja jäähtyneet raketit ovat polttokelpoista jätettä. Rakettiroska sisältää muun muassa muovia. Muista aina kerätä ilotulitteiden jäämät maasta, ettei muovia tai muuta roskaa jää luontoon! Toimita käyttämättä jääneet ja vanhentuneet ilotulitteet ensisijaisesti myyjille. Ellei tämä ole mahdollista, ota yhteyttä poliisiin.

 

Joulukalenteri ja joulusuklaat

Joulukalenterien ja suklaarasioiden pahviset osat lajitellaan kartongin keräykseen. Muoviosan ja -kääreet lajitellaan muovipakkausten keräykseen. Konvehtirasioiden kerrosten välissä oleva suojapaperi on polttokelpoista jätettä.

 

Joulukortit

Jos postinkantaja kiikuttaa laatikkoon joulukortteja, etkä halua jemmata niitä muistojen laatikkoon, ne lajitellaan paperinkeräykseen. Myös kirjekuoret lajitellaan paperinkeräykseen. Vanhat joulukortit soveltuvat mainiosti uusien korttien tai joulukoristeiden askarteluun!

 

Joulukoristeet

Rikki menneet joulukoristeet, esimerkiksi joulupallot, lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen. Jos koristeita ei ole vielä riittävästi, löytää hyväkuntoisia käytettyjä pilvin pimein esimerkiksi kierrätyskeskuksista. Aina ei tarvitse ostaa uutta!

 

Joulukuusi

Joulukuusia otetaan vastaan risujätteenä jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla. Jotkut taloyhtiöt järjestävät kuusille oman keräyksen. Mikäli muovikuusi hajosi, on oikea osoite metallinkeräys. Vaikka muovikuusesta puhutaankin muovikuusena, on suurin osa sen painosta metallia. Pienen muovikuusen voi laittaa taloyhtiön metallinkeräysastiaan. Suuret viedään lajitteluasemille, jossa metallia vastaanotetaan maksutta.

 

Kinkun luu

Ruokahävikki pienenee, kun joulukinkun lopuista valmistaa pyhien jälkeen vaikka kinkkukiusauksen. Suurikokoiset luut kannattaa lopuksi lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Pienemmät luut, kuten kanan luut, kelpaavat myös biojätteen joukkoon.

 

Kinkunrasva ja muut paistinrasvat

Rasva ei kuulu viemäriin! Juoksevat rasvat eivät myöskään kuulu biojätteen keräysastiaan.

Kinkkutemppu-tempaus tuo tänäkin vuonna jouluruokien paistinrasvan keräyspisteitä muun muassa Suomen kaikkien K-Citymarketien yhteyteen. Keräyspisteisiin tuodusta paistinrasvasta valmistetaan uusiutuvaa dieseliä Nesteen Porvoon jalostamolla. Lisätietoa ja keräyspisteet paikkakunnittain osoitteessa https://www.kinkkutemppu.com/.

 

Kynttilänjämät

Steariini- ja parafiinijäämät kannattaa kerätä talteen ja käyttää uusien kynttilöiden valmistukseen. Jos kynttilän valaminen ei luonnistu, kuuluvat kynttilöiden jämät polttokelpoiseen jätteeseen.

 

Lahjapaperi ja pakettinaru

Joululahjojen kiiltävät käärepaperit kuuluvat polttokelpoisen jätteen astiaan, eivät paperinkeräykseen. Polttokelpoiseen jätteeseen kuuluvat myös pakettinarut. Säästä siisti lahjapaperi ensi jouluksi, tai kääri lahjat kauniisti sanomalehtipaperiin, jonka voit lajitella käytön jälkeen paperinkeräykseen. Aineeton lahja tarvitsee harvemmin sen suurempaa käärepaperia!

 

Leivinpaperi ja lautasliinat

Tiesithän, että myös leivinpaperin saa laittaa biojätteeseen tai kompostoriin. Mikäli biojätettä ei kerätä erikseen tai kompostoida, lajitellaan leivinpaperit polttokelpoisen jätteen astiaan. Myös lautasliinat ovat biojätettä. Ympäristöystävällinen valitsee kestoleivinpaperia ja -lautasliinoja, jotka voi käyttää uudelleen.

 

Ruoantähteet

Silmät syövät usein enemmän kuin vatsa vetää. Älä lataa lautasta täyteen, vaan käy santsaamassa pikkuhiljaa. Jos lautaselle jäi ruoantähteitä tai graavilohi pääsi pilaantumaan, lajittele ne biojätteeseen tai kompostoriin. Biojätteen lajittelu on ilmastoteko! Erilliskerätyn biojätteen käsittely biokaasulaitoksessa mahdollistaa ravinteiden kierrätyksen ja tarjoaa paremman hyötysuhteen energiantuotannolle verrattuna käsittelyyn polttokelpoisen jätteen seassa.

 

Smetanapurkki

Perinteisesti mädin tai merileväkaviaarin kanssa nautittava smetana on pakattu useimmiten muovipurkkiin. Lajittele siis muovipakkausten keräykseen. Huuhdo pakkaus tarvittaessa haalealla vedellä. Mikäli pakkauksen puhdistus vaatii lämmintä vettä tai tiskiainetta, kannattaa se energian ja veden säästämiseksi lajitella ennemmin polttokelpoiseen jätteeseen. Purkin kansi voi olla joko metallia tai muovia. Tarkastat asian helpolla rypistystestillä: jos kansi jää puristettaessa muotoonsa, lajittele metallinkeräykseen.

 

Tarpeeton tilpehööri

Toiko Joulupukki kielloista huolimatta turhakkeita? Lahjoita itsellesi tarpeettomat hyväkuntoiset tavarat hyväntekeväisyyteen tai kierrätyskeskuksiin, sillä jollain toisella voi olla niille käyttöä. Muistuta pukkia siitä, että liiallinen tavaramäärä ei ole hyväksi sinulle eikä ympäristölle!

 

Tuikunkuori

Tuikkujen ja roihujen alumiinikuoret lajitellaan metallinkeräykseen.

 

Tuotepakkaus, kuten lelupakkaus

Lajittele pakkaukset materiaalin mukaan. Muovipakkaukset ja styroksit lajitellaan muovipakkausten keräykseen. Lajittele pahvi- ja kartonkilaatikot kartonkipakkausten keräykseen. Mahdolliset metallikiinnikkeet kuuluvat metallinkeräysastiaan.

 

Tähtisadetikku

Käytetyt tähtisadetikut voi laittaa metallinkeräysastiaan, kunhan ne ovat jäähtyneet.

 

Uudenvuoden tina

Tinat eivät nimestään huolimatta ole tinaa, vaan enimmäkseen ympäristölle myrkyllistä lyijyä. Tinaa ei enää myydä, mutta mikäli sitä löytyy vielä kotoa, toimita se jätekeskuksiin, lajitteluasemille tai vaarallisen jätteen kiertäviin keräyksiin. Vaarallista jätettä otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan kerralla 50 kiloa tai litraa: tuo siis asemalle samalla muutakin vaarallista jätettä, kuten vanhentuneet maalipurkit, lakat, liimat ja liuottimet. Myös kuivahtanut joulunpunainen kynsilakka on vaarallista jätettä! Tinan sijasta voit ennustaa tulevaa vuotta vaikkapa mehiläisvahasta.

 

Valosarja

Kärähtivätkö kuusen kynttilät? Sammahtiko kynttelikkö? Rikkoutuneet led-kynttilät ja kokonaiset valosarjat kuuluvat sähkölaiteromun keräykseen. Lajitteluasemien, jätekeskusten ja kierrätyskeskusten lisäksi sähkölaitteita vastaanottavat myös suuremmat kaupat. Lähimmän pisteen voit tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info. Sähkölaitteiden vastaanotto on maksutonta; hankkiudut eroon sitten jääkaappipakastimesta tai sähköhammasharjasta.

 

Kuvat: Scanstockphoto.

Facebooktwitterlinkedin