Kierrätettävät timantit eivät lopu Satakunnasta

Facebooktwitterlinkedin

5.3.2015

Peittoon kierrätyspuisto -hanke päättyy maaliskuussa, mutta alueen visio tähtää pitkälle – vuoteen 2025. Timantteja tavoitellaan jatkossakin: niin tuhkassa kuin muissakin teollisuuden sivuvirroissa on paljon hyödyntämättömiä resursseja, joiden arvo liikkuu miljardeissa.

Porissa 3.2.2015 pidetyssä Tuhkasta timantteja III -seminaarissa esille nousivat erityisesti kierrätyksen bisnesmahdollisuudet. Mm. rautaromun mukana sulatettavien magneettien sisältämien maametallien arvo on arviolta lähes 2 miljardia USD (Prizztech, Martti Paju). Myös jätteenpolton tuhkat sisältävät vielä paljon raskasmetalleja, jotka on mahdollista erotella esim. tuhkien pesuprosessin avulla (Ekokem, Jaakko Soini). Kierrätysliiketoiminta tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia myös pk-kentälle. Tästä on osoituksena Harjavaltaan tuotantolaitoksensa sijoittanut CrisolteQ Ltd, joka toimii tiiviissä yhteistyössä alueen suurteollisuuden kanssa (CrisolteQ, Kenneth Ekman). Lisää näistä ja muista ajankohtaisista aiheista löytyy seminaarimateriaalista: http://www.prizz.fi/tuhkasta-timantteja-iii

Teollisten symbioosien FISS-yhteistyö sai Porissa hyvän startin. Seminaari saattoi yhteen noin 50 resurssien tarjoajaa, hyödyntäjää ja alan tutkimuksen edustajaa. Tilaisuudessa toteutetussa FISS-työpajassa löydettiin lähes 100 symbioosiaihiota ja lukuisa joukko käyttämättömiä resursseja, joille etsitään hyödyntäjää. Tämä on osoitus siitä, että tarvetta teollisen yhteistyön kehittämiselle ja sivuvirtojen hyödyntämiselle on laajalti.

Peittoo 2025 -visio vastaa kierrätys- ja ympäristöliiketoiminnan haasteisiin tarjoamalla tilaa ja mahdollisuuksia kasvuun ja kehittämiseen. Tavoitteena on luoda Peittoon kierrätyspuistosta osaamisen kehittämislaboratorio, joka edistää teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä, uusioraaka-aineiden ja uusien jätteenkäsittely­tekniikoiden käyttöönottoa sekä uusiutuvan energian tuotantoa, synnyttää uutta liiketoimintaa ja luo uusia työpaikkoja. Alueellisena kehittämisorganisaationa Prizztech tulee jatkamaan FISS-yhteistyötä Motivan kanssa ja toimimaan teollisten symbioosien organisoijan roolissa Satakunnassa. FISS-toimintaa käynnistetään ensin kokeiluna ja jatketaan osana valmistelussa olevia kehittämishankkeita.

Lisätietoja:

Prizztech Oy
projektipäällikkö Tuula Raukola
etunimi.sukunimi@prizz.fi
puh. 044 710 5394
www.prizz.fi/peittoo

Facebooktwitterlinkedin