Kierrätyslannoitteilla kohti entistä kestävämpiä maatalous- ja elintarvikejärjestelmiä 

Kuva: SBB. Laatulannoite-sertifikaatti viestii kierrätyslannoitevalmisteiden korkeasta laadusta.
Facebooktwitterlinkedin

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ

Laadukkaille, hyvän hintakilpailukyvyn omaaville vähähiilisille lannoitusratkaisuille on kysyntää.   

Kierrätyslannoitteet ovat win-win-win -ratkaisu: tuetaan kotimaista tuotantoa, pienennetään hiilidioksidipäästöjä ja parannetaan kansallista ravinneomavaraisuutta.

Kierrätyslannoitteita voidaan valmistaa erilaisista jäte- ja sivuvirroista mm. puhdistamolietteistä, biojätteistä ja tulevaisuudessa entistä enemmän maatalouden sivuvirroista.  

Kierrätyslannoitteet, eli orgaaniset lannoitteet ja maanparannusaineet, sisältävät paljon orgaanista aineista ja kasveille käyttökelpoisia liukoisia ravinteita. Orgaanisessa muodossa kasveille hitaammin vapautuvat ravinteet tarjoavat tasaisesti koko kasvukaudelle ravinteita kasvien käyttöön: Kierrätyslannoitteet ovat toimivia siten maanparannusominaisuuksiltaan ja satovasteeltaan.

Kierrätyslannoitteet valmistetaan kotimaassa ja ne ovat hyvä vaihtoehto mineraalipohjaisille lannoitteille. Kierrätyslannoitteiden hiilijalanjälki on pieni. 

Kierrätyslannoitemarkkinat ovat erittäin lupaavat ja kasvupotentiaali suuri. Aihe kiinnostaa siis laajasti niin perinteisiä kuin uusiakin lannoitevalmistajia. Suomessa vasta murto-osa raaka-ainepotentiaalista on käytössä. Toistaiseksi myös kierrätyslannoitteiden käyttömäärät ovat kuitenkin varsin pienet suhteessa muihin lannoitteiden käyttömääriin.  

Kuluneen vuoden aikana on tehty hartiavoimin töitä kierrätyslannoitteiden laadun parantamiseksi laajassa yhteistyössä eri sidosryhmien kesken, kuten esimerkiksi Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:n koordinoimassa Laatulannoite2.0-hankeessa.

Hankkeessa on koottu kattavasti taustatietoa kierrätyslannoitteista, laadittu yhdessä kierrätyslannoitteiden valmistajien ja ruokaketjun toimijoiden kanssa suositukset kierrätyslannoitteiden laatuvaatimuksista sekä päivitetty Laatulannoite-järjestelmää vastaamaan sidosryhmien muuttuneita tarpeita ja lainsäädännön muutoksia. Ympäristöministeriö on rahoittanut hanketta Ravinteiden kierrätysohjelma (Raki)-rahoitusohjelmalla.  

Miten kierrätyslannoitteiden kysyntää kasvatetaan? Laatulannoite2.0-hankkeen tulosten pohjalta voimme tiivistää toimenpiteet kolmeen pointtiin. 

Saatavuus: 

Lannoitteita tulee olla saatavilla riittävän suuria eriä, niiden saatavuus tulee olla varmaa ja ostamisen helppoa. Maanviljelijä tilaa tyypillisesti lannoitteet viljelysuunnitelmaa laatiessaan edellisen kasvukauden päätyttyä. Tämä on myös paras hetki tehdä lannoitekauppoja. 

Tällä hetkellä suurin osa markkinoilla olevista kierrätyslannoitteista valmistetaan biojätteistä ja puhdistamolietteistä. Tulevaisuudessa kierrätyslannoitteiden tarjonta tulee kasvamaan, kun uudet maataloussyötteitä kierrättävät biokaasulaitokset valmistuvat. Lähivuosina tullaan näkemään varmasti täysin uusia kierrätyslannoiteratkaisuja!  

Käytettävyys:  

Kierrätyslannoitteiden käytön tulee olla helppoa ja kustannustehokasta.

Lannoitteiden ravinnepitoisuudet ja kasvuvaikutukset ovat viljelijälle tärkeitä. Kynnys kierrätyslannoitteiden käytölle lisääntyy, jos lannoitteiden levittäminen vaatii investointeja erityiskalustoon. Lannoitteiden logistiikkaan ja levitykseen on kuitenkin tarjolla erilaisia yhteistyömuotoja. On tärkeää huomioida myös lannoitteiden varastoitavuus sekä logistiikka asiakkaalle ja asiakkaan päässä.

On tärkeää, että kierrätyslannoitteet ovat jatkossa entistä kilpailukykyisempiä vaihtoehtoja käytettävyydeltään ja hinnaltaan.  

Laatu: 

Lannoitteiden laadun tulee olla keskiössä. Keskeisiä laatuun vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa käytettyjen kierrätysraaka-aineiden korkea laatu, tuotantolaitoksella käytössä tehtävä laatutyöt laatujärjestelmineen ja laatujohtamisen työkaluineen sekä lopputuotteiden tasalaatuisuus. Loppuasiakkaat arvostavat valmistusketjun läpinäkyvyyttä. Laadusta on osattava myös viestiä. 

Tehoa laatutyöhön ja viestintään voi saada Laatulannoite-järjestelmästä, joka on kierrätyslannoitevalmisteille suunnattu vapaaehtoinen laatujärjestelmä.

Laatusertifikaatti on konkreettinen keino osoittaa tuotannon ja lannoitteiden korkeaa laatua ja parantaa tuotannon läpinäkyvyyttä ja tehostaa viestintää koko ruokaketjussa. Laatulannoite-sertifikaatti on osoitus korkeasta laadusta.  

Kirjoittajat: Anna Virolainen-Hynnä on toiminnanjohtaja ja Nelli Kyöstilä ravinnekierrätyksen asiantuntija Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:ssä.

Kirjoittajat: Anna Virolainen-Hynnä on toiminnanjohtaja ja Nelli Kyöstilä ravinnekierrätyksen asiantuntija Suomen Biokierto ja Biokaasu ry:ssä.

Kuva: SBB. Laatulannoite-sertifikaatti viestii kierrätyslannoitevalmisteiden korkeasta laadusta.

#ravinteetkiertoon 

#biokaasu 

#lannoitteet 

#maatalous 

Facebooktwitterlinkedin