Kierrätysmateriaalien hinnat ennätystasolla

Jätehuoltopäivät Oulussa 2021
Facebooktwitterlinkedin

Jätteestä jalostettujen uusioraaka-aineiden markkinat näyttävät selvinneen koronapandemiasta hyvin.

Yllättäen pandemian aika on kääntänyt kierrätysmateriaalien hinnat selvään kasvuun, samoin kuin neitseellisten materiaalienkin. Kierrätysteollisuus on hyötynyt nousseista hinnoista, vaikka logistiikkakustannukset ovat myös nousseet.

Pian eläkkeelle jäävä Kuusakosken yhteiskuntasuhdejohtaja Risto Pohjanpalo avasi markkinatilannetta Jätehuoltopäivillä Oulussa lokakuussa:

”Lokakuussa 2021 tilanne oli se, että kierrätysraaka-aineilla on hämmästyttävän korkea hintataso. Raaka-aineiden hinnat eivät koskaan ole olleet näin korkealla. Isot globaalit kierrätysyhtiöt ovat kertoneet ennätystuloksista tämän vuoden osalta. Myös suomalaiset raaka-ainekauppaa tekevät kierrätysyritykset tekevät pääosin erinomaista tulosta”, Pohjanpalo kertoi.

Toisin kuin kierrätysala vielä pandemian alussa pelkäsi, jätemuoveille, kuiduille ja metalleille on ollut myös kysyntää. Ne eivät siis ole jääneet eurooppalaisten kierrätysoperaattoreiden varastoihin, vaikka jätteiden vienti Kiinaan tyrehtyikin vuodesta 2018 lähtien Kiinan tekemän National Sword -politiikkalinjauksen vuoksi.

 

Ammattiylpeyttä

Suuri osa teräsromusta viedään Turkkiin. Pohjanpalo visioi, että tulevaisuudessa virtojen suunta voi kääntyä. Itämeren alueelle on tulossa paljon teräsinvestointeja.

Virtoja voivat kääntää myös pyrkimys vastuullisuuteen ja päästöjen vähentämiseen. Pohjanpalon mukaan pohjoismaiset toimijat ovat vastuullisuuden kärjessä, mikä voi avata isoja bisnesmahdollisuuksia.

”Kuusakoski on laskenut, että hiilikädenjälkemme on 25-kertainen hiilijalanjälkeemme nähden. Tämä edustamamme ala on merkittävässä roolissa kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä”, Pohjanpalo sanoi.

Hän jää itse tammikuussa eläkkeelle yli 20-vuotiselta työuralta Kuusakoskelta ja haluaa nostaa jäte- ja kiertotalousalan työntekijöiden uskoa oman työnsä merkityksellisyyteen:

”Muistakaa, että olette ihan hemmetin hyvällä alalla. Tästä alasta riippuu koko vihreä siirtymä. Olette onnekkaita, että olette päässeet tällaiseen duuniin!”

 

Kuva: Tero Pajukallio. Jätehuoltopäiville Ouluun 2021 saapui runsaasti alan ammattilaisia.

Facebooktwitterlinkedin