Kirjoille tulossa ehkä tuottajavastuu Suomessa – Vielä auki, ketkä vastaisivat kierrätyksen kustannuksista

Kuva: Adobe Stock. Kirja-ala toivoo, että kirjat pääsisivät käytön jälkeen uudelleenkäyttöön tai kierrätykseen, ei polttoon.
Facebooktwitterlinkedin

Kirja-ala haluaisi saada käytöstä poistuvat kirjat elinkaarensa lopussa kierrätykseen, ei polttoon.

Ympäristöministeriö, kustannusala, graafinen teollisuus, paperin tuottajayhteisöt ja kuntapuolen toimijat ovat käyneet keskusteluja siitä, tulisiko kirjat ottaa Suomessa mukaan tuottajavastuujärjestelmiin.

Tuottajavastuuneuvotteluissa on keskusteltu, kuinka käytöstä poistuneet kirjat tulisi kerätä, käsitellä ja kierrättää.

Kirja-ala tavoittelee päästöjen vähentämistä

Aloite kirjojen tuottajavastuusta on tullut kirja-alalta itseltään.

Suomen Kustannusyhdistyksen johtaja Sakari Laiho kertoo, että kirja-ala tavoittelee päästöjen vähentämistä ja hiilineutraalisuutta.

”Vain viisi prosenttia päästöistä aiheutuu kustantamoiden omista sisäisistä valinnoista kuten siitä, lajitellaanko kustantamoissa toimistopaperia tai miten työmatkat kuljetaan. Todella merkittäviä päästöjen kannalta ovat kumppaneiden toimet ja se, kuinka paljon kirjoja joudutaan käytön jälkeen polttamaan”, Laiho sanoo ja jatkaa:

”Täytyisi saada kuntoon se, että kuluttaja pystyy käytön jälkeen ohjaamaan kirjan hyvään jälkikäyttöön tai kierrätykseen, eikä kirja pala poroksi.”

Jo keväällä eduskuntaan?

Tuottajavastuu tarkoittaa pääsääntöisesti sitä, että tuotteen valmistaja tai maahantuoja vastaa tuotteen jätehuoltovaiheesta ja sen aiheuttamista kustannuksista.

Ympäristöministeriön Jussi Kauppila vahvistaa, että kirjojen tuottajavastuun valmistelutyö on käynnistynyt osana jätelainsäädännön muutoksia. Asia on tarkoitus tuoda eduskuntaan jo keväällä 2024.

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole vielä tehty päätöstä siitä, tulisiko kirjoille tuottajavastuu ja jos tulisi, keitä tai mitä organisaatioita tuottajan vastuu koskisi.

”Vielä on epäselvää, kehen tuottajavastuu kohdistuu. Kirjojen maahantuojiin, kirjojen tuottajiin, kirjapaperin painajaan vai kehen?” ympäristöministeriön hallitussihteeri Jussi Kauppila huomauttaa.

”Absurdia laittaa sekajätteeseen”

Kirjat ovat kuntien vastuulla olevaa yhdyskuntajätettä. Keräyspaperin tuottajavastuujärjestelmään ne eivät kuulu, vaikka niitä onkin aiemmin voitu kerätä myös keräyspaperin keräyksen yhteydessä.

Aiempi ohjeistus on ollut, että kirjoja on voinut laittaa paperinkeräysastiaan, kunhan kirjoista on irrotettu kannet pois.

Kierrätys on kuitenkin muuttunut astetta vaikeammaksi ja kalliimmaksi sen jälkeen, kun Jämsän Kaipolan tehdas sulkeutui vuonna 2020. Tuolloin Suomesta poistui iso keräyspaperia käsitellyt ja kierrättänyt laitos.

”Kirja-alalle tuli yllätyksenä se, etteivät kirjat enää kelpaisi kierrätykseen. On absurdia, että kirjat kehotetaan laittamaan poltettavaksi sekajätteeseen, vaikka kierrätys on aikaisemminkin onnistunut. Kirjoista voisi tehdä erilaisia kierrätyskuitutuotteita”, Laiho sanoo.

Lisäselvitykset käynnissä

Kauppilan mukaan neuvotteluissa on alustavasti päädytty siihen, että kirjat sisällytettäisiin paperin tuottajavastuujärjestelmään.

”Paperin tuottajayhteisöt pelkäävät, että kirjojen tuottajavastuu aiheuttaisi niin isot kustannukset, että osittain muut kuin kirjojen tuottajat joutuvat tässä maksumiehiksi”, Kauppila taustoittaa.

Suomen Keräyspaperi Tuottajayhteisö Oy:n Janne Vuorikkinen on tietoinen tuottajavastuukeskusteluista, mutta ei kommentoi asiaa, ennen kuin lisäselvitykset ovat valmistuneet.

Kustannusyhdistyksen Sakari Laiho uskoo, että kierrätyskuiduille on olemassa positiivinen arvo, mikä voisi auttaa kattamaan keräyksen ja kierrätyksen kuluja.

”Olen toiveikas sen suhteen, että järjestelmä maksaa itsensä takaisin.”

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock. Kirja-ala toivoo, että kirjat pääsisivät käytön jälkeen uudelleenkäyttöön tai kierrätykseen, ei polttoon.

Facebooktwitterlinkedin