Helpommin korjattava pesukone toisi valtavat päästösäästöt

Facebooktwitterlinkedin

30.4.2015

Haluaisitko, että läppärisi kestäisi vähän kauemmin ja että pesukoneesi olisi helpompi korjata? Ekologinen tuotesuunnittelu tehostaisi resurssien käyttöä ja toisi miljoonan tonnin päästösäästöt.

Euroopan ympäristövirasto Europen Environmental Bureau (EEB) esittää, että ekologista tuotesuunnittelua ohjaavaa ecodesign-direktiiviä kannattaisi nopeasti laajentaa säätelemään yhä useampia tuoteryhmiä ja tuotteiden energiatehokkuuden lisäksi tuotteiden resurssitehokkuutta.

EEB laskee, että resurssitehokkuuden vaatiminen tuotteilta tuotesuunnitteluvaiheessa ja koko tuotteen elinkaaren aikana voisi kasvattaa resurssien tuottavuutta niin, että Eurooppaan syntyisi kaksi miljoonaa uutta työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä.

Jos tuotesuunnittelun keinoin onnistuttaisiin parantamaan esimerkiksi läppäreiden, tulostinten ja pesukoneiden kestävyyttä ja pidentämään niiden käyttöikää, voisi tämä vähentää EU:n kasvihuonekaasupäästöjä jopa miljoonalla tonnilla vuodessa. Tämä vastaa 477 000 auton vuosipäästöjä.

 

Kolme konstia ekologiseen tuotesuunnitteluun

EU:lla on useita poliittisia välineitä ja lainsäädäntöä, johon se voisi lisätä resurssitehokkuuden vaatimuksia. Tuotesuunnittelua säätelevä ecodesign-direktiivi voisi vaikuttaa siihen, kuinka paljon resursseja tuotteen valmistamiseen käytetään, kuinka kauan tuote kestää, kuinka helppo sitä on korjata ja osia vaihtaa ja kuinka kierrätettäviä tuotteen materiaalit ovat.

EEB huomauttaa, että EU ei vielä ole onnistunut päättämään resurssitehokkuuden sopivista mittareista. Virasto kuitenkin ehdottaa kolmea käytännöllistä konstia, jotka voitaisiin ottaa käyttöön tuotesuunnittelussa vaikka heti:

  • Tunnistetaan ja otetaan käyttöön jo olemassa olevia korjattavuutta ja käyttöikää pidentäviä tuotesuunnittelutapoja.
  • Varmistetaan, että tuotteiden sisältämät materiaalivirrat ovat hyvin hallittavissa ja kierrätettävissä takaisin tuotantoon.
  • Ei käytetä tuotteissa haitallisia ja vaarallisia aineita, jotka estävät materiaalien kierrättämisen.

EEB ehdottaa, että ecodesign-direktiiviin lisättäisiin vaatimus informoida kuluttajia tuotteen resurssitehokkuudesta ja antaa tietoja, jotka helpottavat muita toimijoita tuotteen korjaamisessa ja kierrättämisessä.

EEB:n maaliskuussa 2015 ilmestynyt raportti ”Delivering resource-efficient products. How Ecodesign can drive a circular economy in Europe” on luettavissa täällä:

http://www.eeb.org/index.cfm?LinkServID=EB5DE6FD-5056-B741-DBB2EBDF0E6E0AC5

Tietoa ecodesign-direktiivin nykyisestä sisällöstä on esimerkiksi Motivan sivuilla:

http://www.motiva.fi/taustatietoa/ohjauskeinot/direktiivit/ecodesign-direktiivi

Facebooktwitterlinkedin