Lainaa tai korjaa se!

Ekokumppanit edistää korjaus- ja lainauspalveluita
Facebooktwitterlinkedin
Pirkanmaalainen Ekokumppanit on kehittänyt monenlaisia konsepteja, jotka pitävät tavarat käytössä pidempään. Palveluilla on jo tuhansia käyttäjiä.

 

Tarvitsetko moottorisahaa? Sen sijaan, että ostaisit itsellesi sellaisen, entäpä jos lainaisit sen hetkeksi?Tampereen kaupungin, Pirkanmaan Jätehuollon ja Tampereen Sähkölaitoksen omistama Ekokumppanit Oy on kehittänyt monenlaisia ratkaisuja, jotka edistävät kestävän kehityksen ja kiertotalouden mukaista elämäntapaa ja yritystoimintaa.

Lainaa.se on maksuton verkkopalvelu, joka yhdistää Pirkanmaan paikalliset lainaus- ja vuokraustoimijat sekä alueen asukkaat. Tavoitteena on tehdä ostamisen vaihtoehdoista mahdollisimman helppoja.

Palvelu pyrkii siihen, etteivät ihmiset ostaisi tavaroita muutamaa käyttökertaa varten vaan lainaisivat tai vuokraisivat ne sen sijaan. Tällöin uuden tavaran tuottamiseen vaadittavat luonnonvarat säästyisivät.

Ekokumppaneilla on myös muita vastaavia, kestävyyttä ja kiertotaloutta edistäviä palveluita.

”Melkein kaikki on kierrätettävissä. Vain ennakkoluulot ja asenteet estävät”, tiivisti Ekokumppanien viestintäpäällikkö Carl Willandt esitellessään uusia kiertotalouden alustoja ja kuluttajalähtöisiä kiertotalousratkaisuja Alma Talentin järjestämässä Jätteestä materiaaliksi ja energiaksi -webinaarissa. Vuotuinen tapahtuma pidettiin tällä kertaa etäyhteyksin helmikuussa.

 

Korjaa.se laajenee

 

Ekokumppaneiden ensimmäinen kiertotalousportaali oli maksuton korjaa.se-palvelu.

Verkkopalvelun idea on koota alueen korjauspalveluja tarjoavat yritykset ja tavaroiden elinkaaren pidentämisen ammattilaiset samaan paikkaan niin, että rikkinäisen tavaran omistajan on helppo löytää tarvitsemansa palvelu.

Korjaa.se on ollut menestys:
”Palvelu tavoittaa jo joitakin tuhansia käyttäjiä kuukaudessa. Yrittäjät ovat usein pieniä toiminimiä, mutta olemme saaneet heiltä palautetta, että heidän palveluidensa kysyntä on lisääntynyt verkkopalvelun ansiosta.”

Ensimmäinen korjaa.se kokosi yritykset Pirkanmaan Jätehuollon alueelta, mutta omat paikalliset verkkopalvelut on sittemmin avattu myös Kymenlaakson Jätteen sekä Lakeuden Etapin asukkaille.

Keväällä palvelu laajenee myös Botniaroskin ja Kiertokaaren seuduille.

”Toivomme, että palvelut otettaisiin käyttöön ympäri Suomea. Paikallisten jäteyhtiöiden kanssa olemme laajentaneet palvelua Kymenlaakson ja Pohjanmaan suuntaan, ja mielellämme laajennamme muillekin alueille”, Willandt sanoo.

 

Yhteisomistajuus avaa lukkoja

 

Ekokumppanit on mukana myös Euroopan aluekehitysrahaston ja Pirkanmaan liiton rahoittamassa Jakajat-hankkeessa.

Hanke selvittää Tampereen Opiskelija-asuntosäätiön ja Kotipirtti ry:n kanssa, millaiset jakamistalouteen perustuvat asumisen ja liikkumisen mallit toimisivat Suomessa.

Yhteisöllisessä jakamistaloudessa on testattu esimerkiksi yhteiskäyttöautoja ja tavaroita.

”Olemme saaneet hyviä kokemuksia. Yhteisomistus taklaa suomalaisille tyypillistä ongelmaa, joka liittyy lainaamiseen. Kun yhdessä omistetaan, syntyy helpommin tunne, että minulla on oikeus käyttää tätä. Yhteisomistajuuden kautta ihmiset näyttävät olevan valmiita kiertotalous- ja jakamistalousajatteluun.”

 

Vaate on valuuttaa

 

Raha ei vaihda omistajaa Ekokumppaneiden kehittämässä SWAP!-vaatteidenvaihtotapahtumassa, joka pidettiin ensimmäistä kertaa Tampereen Finlaysonin alueella.

Ihmiset toivat vaihdettavaksi kolme tuhatta kiloa itselleen tarpeettomia vaatteita. 87 prosenttia niistä löysi uuden omistajan.

Vaihtamatta jääneet vaatteet vietiin Nextiilille, joka tuunaa materiaaleista uutta. Vain kolme prosenttia jouduttiin laittamaan energiajakeeseen.

”Tapahtumassa ei ollut lumppuja, vaan siellä kiersi satojen eurojen arvoisia merkkivaatteitakin”, Willandt kertoo.

Viime vuodelle suunniteltu SWAP jouduttiin koronan vuoksi perumaan vain muutama päivä ennen h-hetkeä, mutta Ekokumppaneilla on vakaa aikomus tehdä tapahtumasta säännöllisesti toistuva.

Facebooktwitterlinkedin