Lasipakkausjäte jalostetaan kierrätykseen Forssassa

Facebooktwitterlinkedin

Uusioaines Oy on voittanut Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n tarjouskisan lasipakkausjätteen käsittelystä.

Suomalaisten lajittelemat, pantittomat lasipullot ja -purkit on vuosien ajan käsitelty kierrätystä varten Hollannissa ja Englannissa. Jatkossa suurin osa lasipakkauksista jalostetaan kierrätettävään muotoon Forssassa Uusioaineksen tehtaalla.

Uusioainekselle ohjataan noin kaksi kolmasosaa Ringin keräämästä lasimateriaalista.

”Tänä vuonna meille tulee koe-eriä, mutta tulevaisuudessa meille Ringiltä tuleva materiaalimäärä tulee nousemaan noin 13 000 – 16 000 tonniin”, Uusioaineksen toimitusjohtaja Kalle Härkönen arvioi.

Uusioaines käsittelee vuosittain yhteensä noin 90 000 tonnia pakkaus- ja tasolasia. Se hoitaa myös Suomen Palautuspakkaus Palpan lasimateriaalien käsittelyä.

Osa infrarakentamiseen

 

Uusioaines puhdistaa Ringin keräämän pakkauslasimassan, ja toimittaa siitä valtaosan ulkomaille pakkauslasiteollisuuden käyttöön sirumaisena kierrätysraaka-aineena.

Se lasi, mikä ei kelpaa pakkauslasin valmistukseen, kierrätetään Forssassa Foamit-vaahtolasin raaka-aineeksi.

”Vaahtolasimarkkina on kehittynyt erittäin positiivisesti. Tuotteen tunnettuus on kasvanut infra- ja talonrakentamisalalla. Kaikki mitä valmistamme, menee kaupaksi. Kapasiteettimme on varattu pitkäksi aikaa”, Härkönen kertoo.

Kysyntä rakentamisen uusiomateriaalille on jopa niin suurta, että Uusioaines on joutunut tuomaan puolet vaahtolasiinsa käytetystä materiaalista ulkomailta Suomeen kierrätettäväksi. Sopimus Ringin kanssa tarjoaa uuden, kotimaisen uusioraaka-ainelähteen. Se myös pienentää vaahtolasin hiilijalanjälkeä.

RINKI ja Uusioaines allekirjoittivat yhteistyösopimuksen kesällä. Se on voimassa toistaiseksi. Toinen lasijätteen käsittelijäksi kilpailutuksessa valittu yritys on virolainen Krynicki Glass Recycling Oü, joka puhdistaa ja lajittelee lasia Järvakandissa.

 

Suomalaisia työpaikkoja

 

”Tämä yhteistyö on meille mieluisa ratkaisu. Aikaisemmin lasi on viety jalostettavaksi Eurooppaan, jossa se myös kierrätetään uusiksi pakkauksiksi. Suomessa ei ole lasipakkauksia valmistavaa teollisuutta”, kertoo Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Hän on iloinen siitä, että Uusioaineksen tarjous nousi kilpailutuksessa kilpailukykyisimmäksi vaihtoehdoksi. Näin pakkauslasin jalostaminen työllistää kotimaassa.

”Jos suomalaiset yritykset haluavat pärjätä kiertotaloudessa, niiden pitää olla kilpailukykyisiä kansainvälisillä markkinoilla. Nyt Uusioaines on näin tehnyt ja se on hienoa. Näin kiertotalous pitääkin rakentaa”, Tanskanen kehuu.

 

Kuvat: Paavo Pykäläinen. Uusioaineksen Kalle Härkönen on iloinen, että kotimainen keräyslasi jalostetaan kierrätystä varten nyt Suomessa, Forssassa.

Facebooktwitterlinkedin