600 uutta keräyspistettä kauppojen pihoihin

Facebooktwitterlinkedin

27.5.2015

Pakkausalan Ympäristörekisteri PYR Oy neuvottelee parhaillaan pakkausjätteiden keräyspisteiden ostamisesta, vuokraamisesta ja perustamisesta.

PYRin toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen kertoi Jätelaitospäivillä Turussa, että PYR on kiertänyt läpi kaikki Suomen ekopisteet ja löytänyt joukosta noin 700 kauppojen pihassa sijaitsevaa ja noin 550 ei kaupan läheisyydessä sijaitsevaa pistettä, jotka se haluaisi omaan verkostoonsa. Lisäksi PYR aikoo perustaa kuutisensataa uutta pistettä kauppojen pihoihin.

Uuden järjestelmän taustalla on jätelaissa tuottajille säädetty laajennettu tuottajavastuu, joka tulee vaiheittain voimaan vuosina 2015 ja 2016.

Vastuu pakkausjätteiden keräys- ja kierrätyskustannuksista siirtyy kunnilta tuottajavastuullisille yrityksille. Lisäksi tuottajat vastaavat siitä, että Suomen lainsäädännön kiristyneet kierrätysvaatimukset pakkausjätteille toteutuvat.

Pantittomien lasipakkausten kierrätyksestä PYR on jo sopinut Suomen Keräyslasiyhdistys ry:n kanssa. PYR kilpailutti pakkauslasijätteen käsittelyn. Tanskasen mukaan tarjouksia tuli lähes kymmenkunta. Kisan voitti englantilainen Berryman-yhtiö, jolla on lasisirulle end-of-waste-status.

”Viemme lasin laivalla heidän laitokselleen, jonka vieressä on lasipakkaustehdas. Käsitelty lasisiru menee hihnaa pitkin suoraan lasipakkaustehtaalle”, Tanskanen perustelee.

Kustannusten lisäksi valintaan vaikutti se, että Berrymanin Knottingleyn laitokselta materiaali päätyy lasipakkauksia valmistavan laitoksen tuotantoprosessiin raaka-aineeksi, uusiksi elintarvikepakkauksiksi.

”Suomessa ei ole enää lasipakkauksia valmistavaa teollisuutta. Ainoat kierrätysvaihtoehdot Suomessa ovat vaahtolasin ja lasivillan valmistus”, Tanskanen huomauttaa.

 

Uusioaines Oy laajentaa vaahtolasitehdastaan

Jätelaitospäivien kanssa yhtä aikaa pidetyssä Yhdyskuntatekniikka-tapahtumassa näytteilleasettajana olleelle Uusioainekselle PYRin päätös merkitsee, että Uusioaineksen käsittelemästä lasivirrasta lähtee noin 10 000 tonnia pois.

”Paikkaamme sen tuonnilla. Onhan se vähän hassua, että Suomesta viedään lasia Englantiin ja me tuomme vastaavasti lasia ulkomailta tänne”, Uusioaineksen asiakaspalvelupäällikkö Jenni Heikkilä hymähtää.

Uusioaines oli päättänyt jo ennen PYR-kisan tuloksia laajentaa Forssan vaahtolasitehdastaan. Tuotanto tulee tuplaantumaan 300 000 kuutioon. Rakentaminen käynnistyy kesällä ja uusi linjasto valmistunee ensi vuoden maalis-huhtikuussa. Uusioaines on käynnistänyt myös prosenssin hakeakseen lasisirulleen end-of-waste-statusta.

Facebooktwitterlinkedin