”Meillä on pari sukupolvea aikaa”

Facebooktwitterlinkedin

Tutkijat ja asiantuntijat varoittivat Göteborgissa pidetyssä Circular Materials Conferencessa, että tuotannon ja kuluttamisen on muututtava kestäviksi ja ilmastonmuutostyöhön on sisällytettävä myös materiaalikierrot. Maailma ei kestä nykyisenlaista lineaarista kulutusmallia enää kovin pitkään.

”Meillä on vain yksi tai kaksi sukupolvea aikaa tehdä systeeminen muutos ja ottaa käyttöön uusi talousmalli, joka pohjautuu kestävyyteen. Kiertotalous on hyvä työkalu tähän. Tarvitaan ennennäkemätöntä yhteistyötä”, totesi konferenssin avauspuhuja, YK:n kansainvälisen resurssipaneelin puheenjohtaja Janez Potocnik yli 300-päiselle yleisölle, jota saapui Göteborgiin 25 maasta.

Hän viittasi tammikuussa julkaistuun raporttiin, joka totesi, että maailma toimii nyt vain 9-prosenttisesti kiertotalouden mukaan. Paikattava aukko on valtava.

”Olemme alun alussa”, Potocnik summasi, mutta kertoi silti olevansa optimistinen.

Rooman klubin Anders Wijkman listasi seuraavia askelia:

”Kaikkea markkinoille laitettavaa pitäisi pystyä käyttämään uudelleen tai kierrättämään. Meidän on luovuttava kierrätysmateriaalien arvonlisäverosta, koska näistä materiaaleista on jo kertaalleen maksettu vero. Luonnonvarojen käytön pitäisi olla paljon kalliimpaa kuin nyt. Materiaalien käytön täytyy olla etusijalla ilmastopolitiikassa. Tarvitaan standardeja ja digitaalista vallankumousta.”

Hän pystyy jo kuvittelemaan maailman, jossa tavaroita ei omisteta, vain liisataan ja vuokrataan.

”Tuottajilla olisi vastuu materiaalien kierrosta. Se olisi merkittävä insentiivi.”

 

Kuva: Elina Saarinen. Göteborgin kiertomateriaalikonferenssi järjestettiin nyt neljättä kertaa. Seuraavaksi se pidetään vuonna 2020.

Facebooktwitterlinkedin