Metallien hinnanlasku uhkaa sähköromukierrätystä

Facebooktwitterlinkedin

21.1.2015

Sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätysyrityksillä on menossa vaikea jakso.

Metallien hinnanlasku, nousseet keräys- ja käsittelykustannukset ja laittomille teille katoava sähköromu ovat ajaneet monet sähköromun kierrätysyritykset ahtaalle, todettiin tänään 21.1.2015 alkaneessa kierrätysalan IERC (International Electronics Recycling Congress) -tapahtumassa Salzburgissa.

Valmistajat käyttävät nykyisin yhä vähemmän kuparia ja arvometallia esimerkiksi tietokoneiden ja muiden IT-laitteiden valmistukseen. Laitteista on tullut pienempiä ja kevyempiä.

Samaan aikaan juuri näiden metallien markkinahinnat ovat pudonneet neljän-viiden vuoden takaiselle tasolle. Tämä on huolestuttava yhtälö kierrätysyritysten näkökulmasta.

”Viime vuonna useat sähkö- ja elektroniikan kierrätykseen keskittyneet yritykset joko kertoivat suurista tappioista tai joutuivat lopettamaan toimintansa”, sanoi Stefan-Georg Fuchs yhdestä maailman johtavista kuparinkierrätysyhtiöistä, Aurubiksesta, tänään kongressin lehdistötilaisuudessa.

Fuchs toivoo, että sähköromu saataisiin kerättyä paremmin talteen kierrätystä varten paitsi EU:ssa ja Yhdysvalloissa, myös kehittyvillä markkinoilla kuten Intiassa ja Brasiliassa.

”Jo muutaman prosentin parannus sähköromun talteenottoasteissa voi ratkaista vaikeuksissa olevan kierrätysyrityksen eloonjäämisen”, Fuchs korosti.

Valmistajat tähtäävät siihen, että käytöstä poistuvat laitteet kiertäisivät mahdollisimman tehokkaasti takaisin valmistajien raaka-aineeksi. Useilla valmistajilla onkin jo omia laitteiden kierrätys- ja takaisinotto-ohjelmia, esimerkiksi DELLillä.

”Laitteet suunnitellaan kestämään kauemmin käytössä. Tämä merkitsee, että kierrätysteollisuuden on oltava innovatiivinen saadakseen riittävän suuret määrät ja sopivan valikoiman kierrätettävää materiaalia”, DELLin johtaja Jean Cox-Kearns sanoi kongressissa.

Facebooktwitterlinkedin