Voisiko puupintojen hiomisesta syntyvää hiomapölyä hyödyntää uusien materiaalien ja tuotteiden raaka-aineena? Vastuullisuuteen ja päästöjen vähentämiseen tähtäävä hiomatuotevalmistaja Mirka on käynnistänyt…
Mirka hioo kuntoon myös tekstiilien kiertotaloutta
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Kiertotalouden edelläkävijäyhtiö Mirka haluaisi löytää kumppanit saadakseen hiomatuotteiden valmistuksessa syntyvät tekstiilisivuvirrat kiertoon korkean jalostusarvon käyttökohteisiin. Unelmana olisi suljettu kierto takaisin omaan tuotantoon.
Kotimainen pinnanviimeistelyn osaaja KWH Mirka tunnetaan laadukkaista, pölyttömistä hiomatuotteistaan.
Yhtiö tunnetaan myös työstään kiertotalouden edistämisessä ja hukan vähentämisessä: SHAPE-ekosysteemin veturiyrityksenä Mirka kehittää kestäviä raaka-aineita ja ekologista tuotesuunnittelua, vauhdittaa kiertotaloutta ja auttaa asiakkaitaan pidentämään tuotteidensa elinkaarta hiilineutraalisti.
Harva tulee ajatelleeksi, että myös tekstiilit liittyvät Mirkan toimintaan. Mirkalla on paljon tekstiilipohjaisia hiomatuotteita kuten Abranet, Abralon ja Mirlon.
Mirka tekee filamenttilangasta loimineulostekniikalla valmistetut tekniset tekstiilit itse omalla tehtaallaan Etelä- Suomessa. Hiomatuotteiden tekstiiliraaka-aineilta vaaditaan kestävyyttä ja laadukkuutta. Tuotannossa syntyy puhdasta polyamidi- ja polyesteripohjaista tekstiilisivuvirtaa ja -ylijäämää.
”Tämä on hyvää raaka-ainetta, jota olisi vuositasolla tarjolla kymmeniä tuhansia kiloja. Unelmaskenaario olisi, jos nämä materiaalit saataisiin kierrätettyä takaisin langaksi ja palautettua meille omaan tuotantoon. Toinen vaihtoehto olisi, että löytäisimme partnerin, joka saisi ohjattua materiaalit korkean arvon kierrätykseen, esimerkiksi muoviteollisuuteen”, Mirkan tutkimus- ja tuotekehitysjohtaja Petra Härmälä ja kehitysinsinööri Kristiina Ahonen sanovat.
Monta unelmaa
Härmälä ja Ahonen ovat molemmat työskennelleet Mirkalla vuosia optimoiden tuotannon prosesseja, parantaen tuotteiden laatua ja pienentäen hukkaa. Työ keskittyi Mirkan omien prosessien ja tuotteiden kehittämiseen Suomen tuotantolaitoksissa.
Nyt fokuksena on tekstiilipohjaisten hiomatuotteiden kiertotalouden arvoketjujen rakentaminen kumppaniverkoston kanssa.
Mirkan unelmana on kehittää ekologisen tuotesuunnittelun kautta raaka-aineiden kestävyyttä, pidentää tuotteiden käyttöikää ja löytää materiaaleille kierrätysratkaisuja.
Tähän tarvitaan kumppaneita.
Purkautumattomaksi suunniteltu loimineulos ei välttämättä sovellu hyvin kuitujen mekaaniseen avaamiseen, joten yhtiö on avoin myös muille kierrätyksen vaihtoehdoille.
Seuraava askel yhdessä
Mirka tutkii myös tulevaisuuden raaka-ainevaihtoehtoja kuten uusiutuvia ja biopohjaisia lankoja ja niiden kierrätettävyyttä sekä sitä, voisiko tekstiilien rakennesuunnittelulla pidentää tuotteiden elinkaarta.
Mirka on ollut mukana tekstiilien kiertotalouden tutkimus- ja kehittämishankkeissa kuten Telaketju-verkostotyössä.
Teknisten tekstiilien ja filamenttilankojen kierrätys saattaa vaatia kuitenkin tekstiilialan sektorirajat ylittävää yhteistyötä.
Kumppaneita Mirka etsii nyt sekä Suomesta että ulkomailta.
”On monia etuja, jos kumppanit löydetään Suomesta. Ympäristövaikutukset pysyvät pienempinä, kun kuljetukset voidaan minimoida. Kiertotalous toteutuu parhaiten lähellä. Jos saisimme pidettyä resurssit Suomessa, se synnyttäisi työtä ja kasvattaisi kotimaista arvonlisää”, Härmälä muistuttaa.
Ota yhteyttä ja lue lisää:
https://www.shape-ecosystem.com/