Muovinaattori jalostaa uusiomuovia

Facebooktwitterlinkedin

Merikarvian jätemuovien käsittelylaitoksen laajennus vihittiin käyttöön syyskuun alussa. Muovinaattoriksi nimetty Lassila & Tikanojan laitoksen kapasiteetti on laajennuksen myötä kaksinkertaistunut: jatkossa laitos käsittelee vuodessa 20 000 tonnia yritysten, kaupan ja teollisuuden muovijätettä ja jalostaa näistä yli sataa uusiomuovigranulaattia pääasiassa kotimaisen muoviteollisuuden tarpeisiin. Muovinaattori murskaa, pesee, sulattaa ja granuloi muovijätettä viidellä tuotantolinjalla.

Laitoksella otettiin käyttöön uudenlaista pesuteknologiaa: pesuvaiheessa syntyvät jätevedet puhdistetaan ja kierrätetään takaisin prosessiin yhä uudelleen.

 

Likaisetkin kalvomuovit käsittelyyn

Laitos pystyy käsittelemään kotimaassa myös likaista kalvomuovia ja sellaisia yrityspakkauksia, joiden kierrättäminen on ollut haasteellista Euroopassa sopivan käsittelyteknologian puutteen takia. Nyt Muovinaattori saa palautettua nämä vaikeasti kierrätettävätkin muovit teollisuuden uusioraaka-aineiksi. Lassila & Tikanoja laskee, että laitoksen tuottamalla uusiomuovilla pystyy korvaamaan neitseellisen muovin valmistusta niin paljon, että säästetään yli 400 000 öljytynnyrillistä. Näin ilmastopäästöjä jää syntymättä uusien muovituotteiden valmistuksen yhteydessä jopa 40 000 tonnia.

”Arvokas materiaali ei tuhoudu polttamalla tai kulkeudu Aasiaan muiden murheeksi”, näkee L&T:n toimitusjohtaja Eero Hautaniemi ja jatkaa:

”Tämä investointi tukee erinomaisesti Lassila & Tikanojan tavoitetta tukea asiakkaitamme matkalla kiertotalouteen ja heidän hiilijalanjälkensä pienentämistä.”

L&T:n Ympäristöpalveluiden toimialajohtaja Petri Salermo uskoo, että kysyntä ekologisille uusioraaka-aineille tulee kasvamaan. Hän kutsuu alan toimijoita yhteistyöhön rakentamaan Suomeen maailmanluokan kierrätysjärjestelmää:

”Teollisuuden tulee panostaa sekä helpommin kierrätettäviin pakkauksiin että uusiomuovin hyödyntämiseen mahdollisimman korkealaatuisissa tuotteissa.”

 

Kuva: Lassila & Tikanoja/ Lauri Rotko. Muovipakkauksista päätyy kiertoon nykyisin noin 27 prosenttia, kun tavoite vuodelle 2025 on 50 prosenttia. Lassila & Tikanojan Merikarvian Muovinaattori-laitoksella töitä tehdään viidessä vuorossa vuorokauden ympäri. Kuvassa Jani Kuusisto.

Facebooktwitterlinkedin