23.3.2016 Pohjoismaiset kilpailuviranomaiset suosittelevat markkinaehtoisen kilpailun lisäämistä jätehuoltoalalla. Pohjoismaiden kilpailuviranomaiset julkistivat helmikuussa yhteisen selvityksen, jossa vertailtiin jätehuoltomarkkinoiden toimivuutta eri Pohjoismaissa.…
Pieneen tilaan enemmän muovijätettä
Jyväskyläläinen Enercet Oy on keksinyt uuden tavan kerätä muovijätettä. Yritys lanseerasi uuden tuotteensa, jäteastiasuojaan integroidun puristimen, Turun Yhdyskuntatekniikka-messuilla.
Höttöinen muovipakkausjäte kutistuu pieneen tilaan jäteastian pohjalle. Keltaisen muovinkeräysastian kannessa on mekaaninen puristin, joka toimii ilman sähköä ja muita krumeluureja: sen kuin kammesta kääntää.
Enercet Oy on innovoinut uusia jätteenkeräystapoja, joiden ansiosta taloyhtiö voi säästää jätekustannuksissaan.
Yritys on kehittänyt jäteastian, jonka kannessa on mekaaninen, käsikäyttöinen puristin. Se painaa tilaa vievän muovijätteen tiiviimpään muotoon. Samaan astiaan mahtuu enemmän muovijätettä.
”Saimme tälle jäteastian kanteen integroidulle puristimelle patenttisuojan elokuussa”, kertoo Enercetin hallituksen puheenjohtaja Pasi Hyytinen.
Häntä voi kutsua jätelogistiikan innovaattoriksi, sillä jäteaiheisia keksintöjä ja patentoituja ratkaisuja on työuran aikana ehtinyt kertyä.
Maskiroskis asiakkaan pyynnöstä
Yrityksellä on valikoimissaan myös biojäteastia, jonka kansi avautuu jalkapolkimella. Pandemia-aikana on kätevää, ettei kanteen tarvitse käsin koskea.
Joulukuussa yritys lanseerasi maskiroskiksen, joka puristaa käytetyt maskit pieneen tilaan. Tuotetta on käytössä kouluissa, kaupoissa ja kuntien virastoissa.
”Olemme koittaneet elää ajan hermolla. Tämäkin tuoteidea syntyi asiakkaan toiveesta”, Hyytinen taustoittaa.
Astiat valmistetaan Kreikassa, mutta puristimet Enercetille tekee muuramelainen M-Levy Oy. Tuotteet kokoaa iisalmelainen Inora Oy.
Lisätilaa jätekatokseen
Lokakuun Yhdyskuntatekniikka-näyttelyssä Turussa Enercet esitteli uusimman keksintönsä: jätekatoksen eli astiasuojan, joka on varustettu puristimella
”Taloyhtiöiden ongelmana on, että jätehuoneisiin ja -katoksiin pitäisi nyt saada mahtumaan astiat yhä useamman jätteen erilliskeräykseen. Puristinten avulla yhden ison astian tilalle voidaan laittaa kaksi pienempää.”
Puristinastioita on ollut käytössä ja testissä eri puolilla Suomea. Kokemusten mukaan muovijätettä saadaan mahtumaan astiaan vähintään kolme kertaa enemmän kuin ilman puristusta.
”Jos jäteastiaan normaalisti menee muovijätettä 5–10 kiloa, puristimen avulla astiaan saadaan 35–40 kiloa. Jos tyhjennykset saadaan rytmitettyä oikein, voivat tyhjennysvälit pidentyä ja jätekuljetukset vähentyä jopa 40-kertaisesti vuodessa. Tästä tulisi taloyhtiöille mittavat säästöt. Myös kuljetusten päästöt pienenisivät”, Hyytinen laskee.
Enemmänkin kiloja astiaan saisi puristimen avulla, mutta Enercet haluaa varmistaa jätekuljettajan työturvallisuuden. Siksi astiapaino ei ylitä neljääkymmentä kiloa.
Uusiomuovin kulut alas
Muovijätteen keräyskustannuksia olisi saatava kutistettua toisestakin syystä.
Jos muovijätteen keräys on kovin kallista, jätteestä jalostetun kierrätys- eli uusiomuovin on hyvin vaikea kilpailla markkinoilla neitseellisen muovin kanssa.
”Olemme laskeneet, että ilman puristinta muovipakkausjätteen keräys taloyhtiöiltä maksaa toista tuhatta euroa tonnilta, ja kulut ovat vain kasvussa pakkausmuovijätteen erilliskeräyksen lisääntyessä. Neitseellistä muovigranulaattia saa parillasadalla eurolla tonni”, Hyytinen vertaa.
Taloyhtiöt ja muutamat kuntayhtiöt ovatkin jo olleet kiinnostuneita etsimään keinoja kulujen pienentämiseen.
Enercet on kohdannut myös vastustusta. Hyytinen arvelee, että markkinoiden uudistajaa ei katsota hyvällä siellä, missä kuljetusyhtiö saa tulonsa tyhjennyskertojen määrän perusteella.
Hyytisen mukaan yrityksen astiainnovaatiot ovat saaneet osakseen jopa suoranaista ilkivaltaa ja mustamaalausta.
Hänen mukaansa olisi kustannustehokasta ja ympäristöystävällistä, jos astiat tyhjennettäisiin vain täytenä. Siksi yhtiö on kehittänyt jäteastioihin myös pinnanmittausantureita.
Puristin keittiökaappiin
Kansainvälisesti Enercetin tuotteet kiinnostavat. Tuotteita menee jo muutamiin EU-maihin, Englantiin sekä Baltian-markkinoille.
Yritys on käynnistämässä jälleenmyyntiä mm. Romaniassa, Venäjällä ja Puolassa.
Syksyllä Enercetiltä on tulossa jälleen uusi, omaan keksintöön pohjautuva tuotelanseeraus:
”Tuomme kuluttajamyyntiin keittiön allaskaappiin integroitavan jätepuristimen. Näin muovijätettä voi esipuristaa jo keittiössä. Tälle on selvästi kysyntää”, Hyytinen ja myyntijohtaja Ari Meuronen näkevät.
Lokakuun puolivälissä pidetty Yhdyskuntatekniikka-näyttely keräsi yhteensä 3 900 osallistujaa Turkuun.
Kuvat: Elina Saarinen. Ari Meuronen ja Pasi Hyytinen Enercetistä esittelivät astiainnovaatioitaan.