Ravintoloiden linjastoilta jäi seitsemän tuhatta kiloa täysin syömäkelpoista hävikkiruokaa – Nyt linjastohävikki muuntuu uusiksi aterioiksi

Kuva: Tiia Tuomainen/ Soupster Family. Soupster Family on mukana lahjoittamassa linjastohävikkiä Helsingissä.
Facebooktwitterlinkedin

Helsingissä viime vuonna testattu ravintoloiden hävikkiruokakokeilu on osoittautunut niin toimivaksi, että toimintatapa jää pysyvästi käyttöön.

Helsingissä kokeiltiin vuonna 2024 oppilaitosten lounailta ja ravintoloilta ylijääneen ruoan lahjoittamista ja jakamista sitä tarvitseville ruoka-aputoimijoiden kautta.

Kokeilut onnistuivat hyvin ja siirtyvät tammikuussa osaksi lahjoittavien ravintoloiden normaalia toimintaa. Vastaavia kokeiluja on tehty Vantaalla ja Espoossa.

Kokeiluissa lahjoittavina tahoina toimivat Helsingissä Sodexo, Soupster Family ja Palmia.

Stadin safka noutaa ylijääneen ruoan

Hävikkiruokaterminaali Stadin safka noutaa linjastosta ylijääneen ruoan ja kuljettaa sen eteenpäin kokeiluissa mukana oleville ruoka-aputoimijoille.

Ruoka-aputoimijat tarjoavat ruoan asiakkailleen paikan päällä nautittavana ateriana.

Palaute kokeilujen linjastohävikkiä vastaanottavilta järjestöiltä on ollut positiivista.

Myös kokeiluissa mukana olleissa kouluissa ja oppilaitoksissa on iloittu siitä, että linjastolta ylijäänyt ruoka ei mene hukkaan.

”Kokeiluissa on ollut mukana yhteensä 12 lahjoittavaa toimipistettä, joista meille on tullut maalis-joulukuun 2024 välisenä aikana yhteensä yli 7 000 kiloa linjastohävikkiä toimitettavaksi eteenpäin ruoka-aputoimijoille. Linjastohävikistä tarjotaan helsinkiläisille 740 ateriaa viikossa”, kiittelee Stadin safkan kokeiluista vastaava ruoka-aputoiminnan päällikkö Anni Heinälä.

Ruokahävikille rakentui ekosysteemi

”Lahjoitimme syys-joulukuun välisenä aikana Helsingissä yhteensä 2 855 kiloa linjastohävikkiä ruoka-apuun. Koska kokeilu on sujunut erinomaisesti kaikkien osapuolten mielestä, se siirtyy nyt kokeilussa mukana olleissa toimipisteissä osaksi normaalia toimintaa”, iloitsee Soupsterin keittiön kehitysjohtaja Tiia Tuomainen.

Kokeilut ovat Helsingissä ja Vantaalla osa Food waste ecosystem – ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen -hanketta.

Vuonna 2023 alkanutta ja keväällä 2026 päättyvää hanketta rahoittaa Uudenmaan liitto Euroopan aluekehitysrahaston tuella.

Koordinoijana hankkeessa toimii Vantaan kaupunki, ja mukana ovat Helsingin kaupunki, Luonnonvarakeskus ja Laurea-ammattikorkeakoulu.

Espoo ei ole virallinen hankepartneri, mutta tiiviisti mukana yhteistyössä.

Vantaalla lahjoittajina toimivat samat ravitsemispalvelut kuin Helsingissä, ja Espoossa lisäksi Espoo Catering.

Hankkeen tavoitteena on ruokahävikin vähentäminen ja hävikkiruoan hyödyntäminen pääkaupunkiseudun ravitsemispalveluissa sekä pääkaupunkiseudun ruokahävikkiekosysteemin kehittäminen

Hanketoimijat käynnistävät uusia kokeiluja sekä ruokahävikin vähentämiseen että hävikkiruoan hyödyntämiseen liittyen vuonna 2025.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti.

Kuva: Tiia Tuomainen/ Soupster Family. Soupster Family on mukana lahjoittamassa linjastohävikkiä Helsingissä.

Facebooktwitterlinkedin