Suomen Lantakaasu rakentaa nesteytetyn biokaasun tuotantoverkostoa – ostaa Nurmon Bioenergian

Kuva: Adobe Stock. Nurmoon nouseva laitos tuottaa alueen maatilojen lannasta ja maatalouden sivuvirroista biokaasua ja erityyppisiä biolannoitteita.
Facebooktwitterlinkedin

Valion ja St1:n yhteisyritys Suomen Lantakaasu ostaa enemmistöosuuden Nurmon Bioenergiasta. Nurmolaisyrityksen vähemmistöosakkaana jatkaa Atria Suomi.

Nurmoon on valmisteilla teollisen koon tuotantolaitos, joka nopeuttaa Suomen Lantakaasun tavoitetta rakentaa Suomeen yhden terawattitunnin nesteytetyn biokaasun tuotantoverkosto.

Lannoista lannoitteita

Nurmoon nouseva laitos tuottaa alueen maatilojen lannasta ja maatalouden sivuvirroista biokaasua ja erityyppisiä biolannoitteita.

Vuonna 2026 käyttöön otettava biokaasulaitos sijoitetaan Atrian tuotantolaitoksen läheisyyteen.

Laitoksen kapasiteetiksi on suunniteltu 117 gigawattituntia vuodessa, mikä tekee siitä yhden suurimmista nesteytetyn biokaasun tuotantolaitoksista Suomessa.

Muut hankkeet etenevät aikataulun mukaan

Suomen Lantakaasulla on suunnitteilla suuri nesteytetyn biokaasun tuotantolaitos Kiuruvedelle ja kolme satelliittilaitosta Ylä-Savoon ja Pohjois-Karjalaan.

Hankkeet etenevät yhtiön mukaan aikataulussa. Kiuruveden laitoksen on määrä startata vuonna 2026.

Yhtiöllä on lisäksi selvityksessä biokaasulaitoskokonaisuudet Kokkola-Pietarsaaren ja Nivala-Haapaveden alueille.

Yhtiö näkee myös biokaasun tuotannossa syntyvän hiilidioksidin hyödyntämisessä mahdollisuuden osana Suomen vetytalouden ekosysteemiä.

Teksti: Päivi Ikonen/ Kemiamedia.fi

Kuva: Adobe Stock. Nurmoon nouseva laitos tuottaa alueen maatilojen lannasta ja maatalouden sivuvirroista biokaasua ja erityyppisiä biolannoitteita.

Facebooktwitterlinkedin