Suomi juuttui ohitettavien kaistalle

Kierrätys kangertelee Suomessa
Facebooktwitterlinkedin

Suomi on hyytynyt eurooppalaisten maiden välisessä kisassa siitä, mikä maa pystyy nostamaan eniten yhdyskuntajätteiden kierrätysastettaan, selviää tuoreesta EEA:n (European Environment Agencyn) vertailuraportista.

Viime vuosina Suomen ohi ovat pyyhältäneet muun muassa Iso-Britannia, Irlanti, Italia, Ranska ja jopa Espanja (vuoden 2010 tilastossa).

Kaikki nämä ovat onnistuneet kymmenessä vuodessa ohjaamaan selkeästi aiempaa enemmän yhdyskuntajätettään kierrätykseen.

Suomessa taas kierrätysaste on pysytellyt jo vuosikausia 33–36 prosentin tienoilla.

Suomen kierrätysprosentti on mukiinmenevää EU:n keskiarvoa, mutta siinä ei ole tapahtunut samanlaista spurttia kuin muissa maissa.

Kierrätysmaiden kärjessä komeilee viisi maata, jotka pääsevät jo EU-tavoitteeseen, yli 50 prosentin kierrätysasteeseen.

Näitä ovat Itävalta (kierrätysaste 63%), Saksa (62%), Belgia (58%), Alankomaat ja Sveitsi (molemmissa 51%). Ruotsi kärkkyy tilastossa heti kuudentena.

Hyvin menestyneet maat käyttävät monenlaisia kannustimia ja säätelyä kierrätyksen lisäämiseen. Maissa on käytössä mm. orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto, korkea kaatopaikkavero ja muutamissa myös jätteenpolttovero.

EEAn mukaan Suomen on löydettävä keinot kasvattaa kierrätysastettaan 1-2 prosenttiyksikköä joka vuosi päästäkseen 50 prosentin kierrätystavoitteeseen vuoteen 2020 mennessä.

EEA:n vertailuraportti Managing municipal solid waste löytyy Internetistä. Sivuilla on myös kiinnostavat maakohtaiset katsaukset.

Facebooktwitterlinkedin