Syksy täynnä kiertotaloutta! Syys-lokakuussa noin 40 kiertotaloustapahtumaa

Lahden Sibeliustalo on näyttämönä Construction goes circular -konferenssille 11. lokakuuta.
Facebooktwitterlinkedin

Syyskauden kalenteri alkaa täyttyä kiertotalouden monenlaisella tapahtumatarjonnalla.

Tapahtumista kiinnostuneella pitää kiirettä, sillä pelkästään syys- ja lokakuun aikana järjestetään nelisenkymmentä seminaaria, messupäivää, webinaaria ja muuta tapahtumaa, jotka liittyvät kiertotalouteen ja jätehuoltoon.

Kiertotalouden erikoislehti Uusiouutiset ylläpitää koontia loppuvuoden tapahtumatarjonnasta. Tapahtumasivuille pääsee Uusiouutisten sähköisestä tapahtumakalenterista.

Myös Kiertotalous-Suomen sivuilta löytyy alan tapahtumakalenteri.

Kiertotalousosaaminen esillä

Tiiviit ja lyhyet etätietoiskut tahdittavat syksyä. Syysaamu alkaa usein joko CICAT2025-hankekonsortion, Kiertotalous-Suomen, Laurea Kiertotalous LivingLabin tai YmpyräKS:n etäaamukahveilla.

Keski-Suomen kiertotalousmessut pidetään Jyväskylän yliopistolla 21. syyskuuta. Avainpuheenvuoron seminaarissa pitää vuorineuvos Reijo Karhinen. Keskisuomalaiset kiertotalousalan yritykset ja toimijat esittäytyvät näyttelyosastoilla.

Paristo- ja akkutuottajayhteisöt järjestävät Tiedekeskus Heurekassa 26. syyskuuta juhlaseminaarin, jonka aiheena on luonnollisesti uusi EU:n akkuasetus.

Rakentamisesta ja purkamisesta

Purkualan vuoden päätapahtuma Purkupäivä pidettiin 7. syyskuuta Helsingissä. Suomen purkuliikkeiden liitto FDA:n tapahtumassa palkittiin myös vuoden purkuhanke.

Rakentamiseen liittyviä tilaisuuksia on tulossa muitakin. Esimerkiksi Nordic Climate Forum for Construction pidetään 15. syyskuuta. Ygoforumin Rakentamisen kiertotalouden ekskursio suuntaa Tampereelle 28. syyskuuta. Lokakuun lopussa Tampere-talossa pidetään Tampereen yliopiston ja Kiinkon yhteistyönä Rakennusfysiikka 2023 -tapahtuma.

Kiertotalous sisärakentamisessa ja tilasuunnittelussa on aiheena Helsingissä 5.-6. lokakuuta pidettävässä Reimagine Spaces -tapahtumassa.

Lahdessa järjestetään 11. lokakuuta korkean tason kansainvälinen kiertotaloustapahtuma rakennusalan päättäjille, sijoittajille, tutkijoille ja muille toimijoille. Construction Goes Circular pidetään nyt toista kertaa. Tapahtumapaikkana toimii upea Sibeliustalo.

Konferenssin avainpuhujien lista on vaikuttava. Järjestelyissä ovat mukana rakennusalan kansainvälinen yhdistys Iscowa, Suomen Green Building Council sekä vastuullisen rakennusyhtiö Peikko.

Kiertotaloudesta puhutaan myös Kuntamarkkinoilla sekä sisustamisen ja asumisen Habitare-messuilla syyskuun puolivälissä, sekä Kiinteistö 2023 -messuilla Messukeskuksessa 11.-12. lokakuuta.

UUMA-yhteisö järjestää webinaarien sarjan, joka keskittyy uusiomateriaaleihin ympäristörakentamisessa. Uusiomaarakentamisen vuosiseminaari pidetään Helsingissä ja etänä 15. marraskuuta.

Biotalouspäivät Lappeenrannassa

Suomen Biokierto ja Biokaasu ry (SBB) kokoaa ravinnekierron ja biokaasutuksen asiantuntijat Lappeenrantaan sekä etäyhteyksien ääreen kaksipäiväisessä seminaarissa. Se järjestetään 20.-21. syyskuuta.

Ensimmäinen seminaaripäivä on omistettu ravinteiden kierron edistämiselle. Tuore maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah tuo valtiovallan terveiset ja kertoo, minkälaisia kansallisia toimia on luvassa biokaasun ja ravinteiden kierrätyksen edistämiseen.

Toinen päivä on biokaasuteemainen. Puhumassa ovat muun muassa European Biogas Associationin toimitusjohtaja Harmen Dekker sekä kaasuajoneuvojen tulevaisuuteen kurkistava Hanna Kalenoja Tieliikenteen Tietokeskuksesta. Luvassa on myös paljon tuoretta tutkimustietoa.

Biotalouspäivät huipentuvat biolaitosvierailuihin. Päivillä valitaan tuttuun tapaan myös vuoden Bionääri.

Hallituspuolueet paneelissa

Syyskuun lopussa, 27.9. Helsingissä pidetään jälleen Bioenergiapäivä.

Luvassa on kovan luokan puhujakattaus, muun muassa Bioenergy Europen Jean-Marc Jossart sekä Kari & Pantsar Co:n Mari Pantsar esiintyvät. Hallituspuolueiden edustajat keskustelevat paneelissa hallitusohjelman toimeenpanosta.

Neljä rinnakkaisseminaaria pureutuvat energiapuun tilanteeseen, bioperäisen hiilidioksidin tuotteistamiseen, luontokatoon ja liikenteen energiasiirtymään.

Riittävätkö raaka-aineet, kysytään Jätehuoltopäivillä

Kiertotalous- ja jätehuoltoväki kokoontuu Jätehuoltopäiville Turkuun (tai etäyhteyksien äärelle) 4.-5. lokakuuta.

Tänä vuonna päivillä keskustellaan, miten jätehuollon vihreä siirtymä toteutuu. Odotettu on varmasti esimerkiksi GTK:n apulaistutkimusprofessori Simon Michaux’n esitys. Hän kysyy, onko meillä riittävästi raaka-aineita vihreään siirtymään.

Ohjelmassa on myös ekskursio Paimioon ja Kakolanmäen vedenpuhdistamolle. Illallinen tarjoillaan historiallisessa Turun VPK-talossa.

Hankkeet huipentuvat päätösseminaareihin

Suomen mittava kiertotaloushanke, Euroopan komission LIFE-ohjelmasta rahoitettu Circwaste – Kohti kiertotaloutta, on tulossa päätökseensä tämän vuoden lopussa.

Seitsenvuotinen hanke alkoi vuonna 2016 ja on kehittänyt kiertotaloutta ympäri Suomea 20 kumppanin ja 10 osarahoittajan voimin.

Hankkeen aikana on toteutettu lähes 210 pilottihanketta.

Hankkeen loppuseminaari kokoaa hankkeen vaikuttavimmat tulokset yhteen. Loppuseminaari pidetään Helsingissä 26.–27.10.23.

Syksyn aikana huipentuvat monet muutkin kiertotaloushankkeet. Hankkeen päätös- tai tulosseminaarin järjestävät muiden muassa Circular Green Blocks, VÄLKKY, Kiertokulku sekä Lounapuisto kiertotalouspuisto.

CICAT2025-hankekonsortion päätösjuhla pidetään marraskuun puolella, 9.11. Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

SUDDEN-hankkeen loppuseminaari on 30. marraskuuta Kilta-salissa ja etäyhteyksin.

Circular Design -valmennusohjelman ensimmäinen kausi päättyy 12. joulukuuta, mutta uudistavan kasvun polku jatkuu.

Lennolle tai laivaan

Lokakuu päättyy ulkomaille. Hongkong kutsuu koronasulun jälkeen taas myös eurooppalaiset ja suomalaiset vieraat EcoExpoAsia-messuille 26.-29. lokakuuta.

Jätehuoltoalan kansainvälisen kattojärjestön ISWAn (International Solid Waste Association) maailmankongressi pidetään 30.10.-1.11.23 Muscatissa, Omanissa.

Marraskuu käynnistyy Tuottajavastuuiltapäivällä 1.11. Tampere-talossa. Vaikuttavista puheenvuoroista vastaavat muiden muassa moderaattori Katja Ståhl ja filosofi Esa Saarinen.

Tampere-talo on myös Pack Summitin keskuspaikka. Pakkausalan tapahtumassa 14. marraskuuta jaetaan ScanStar-palkinnot.

Marraskuussa pidetään myös Ecomondo-messut Italiassa Riminillä 7.-10. marraskuuta. Esimerkiksi Jätehuoltoyhdistys järjestää messuille matkan.

Kokkola Material Week pidetään tänä vuonna 20.-23. marraskuuta aiheinaan muun muassa biotalous ja akkuteknologia.

Kiertovoimapäivillä seilataan Itämerelle 29.11.-1.12.23. Perinteinen seminaari toteutetaan tällä kertaa Silja Serenaden risteilyllä.

Jos huomaat oman tapahtumasi puuttuvan listalta, otathan yhteyttä: toimitus@uusiouutiset.fi.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock. Lahden Sibeliustalo on näyttämönä Construction goes circular -konferenssille 11. lokakuuta.

Facebooktwitterlinkedin