Taikinajäte toukille, toukat lemmikeille – Myllyn Paras ja Volare keksivät hämmästyttävän tavan toteuttaa kiertotaloutta

Myllyn Paras, Volare
Facebooktwitterlinkedin

Eläinrehuksi jauhettavien mustasotilaskärpästen toukkien menyy koostuu pian elintarviketeollisuuden sivuvirrasta.

Viljatuotteita valmistavan Myllyn Parhaat Oy:n tehtaiden kaurankuori- ja taikinajäte on tähän asti hyödynnetty biokaasun ja lämpöenergian tuotannossa.

Keväästä 2022 lähtien iso osa jätteestä kiertää hyönteisten kasvatusalustaksi ja saa uuden elämän hyönteisproteiinina Volare Oy:n demolaitoksessa Hyvinkäällä.

VTT-lähtöinen Volare kasvattaa laitoksessaan mustasotilaskärpäsen toukkia, jotka jalostetaan proteiinipitoiseksi jauheeksi. Jauhetta voidaan hyödyntää erilaisissa eläinrehuissa ja lemmikkien ruoissa.

Toukat Volare ruokkii elintarviketeollisuuden sivuvirroilla eli tuotannossa syntyvillä ylijäämillä.

 

Hyödynnettävänä miljoonia jätekiloja

Myllyn Paras tuottaa jauhoja, hiutaleita, suurimoita ja pastaa sekä pakastetaikinoita ja -leivonnaisia. Kuori- ja taikinajätettä syntyy vuosittain miljoonia kiloja.

Toimitusjohtaja Miska Kuuselan mukaan yhtiö etsii koko ajan uusia tapoja biojätteen hyödyntämiseen ja sen määrän vähentämiseen.

”Ihastuin Volaren ajatukseen kiertotaloudesta monella tapaa. Taikinajäte tai kaurankuori otetaan talteen ja sen ravintoaineet voidaan vielä kertaalleen hyödyntää niiden polttamisen sijaan. Polttaminen on aina kiertotalouden viimeinen kierros”, Kuusela sanoo.

 

Toukkajauheella positiivisia terveysvaikutuksia

Volaren valmistamalla toukkaproteiinilla voidaan korvata muun muassa soijajauhoa, jota nykyään tuodaan Eurooppaan hyvinkin kaukaa. Pelkästään kalanrehua kuluu maanosassa yli miljoona tonnia vuodessa.

Proteiinipitoisella hyönteisjauheella on todettu olevan myös terveysvaikutuksia.

“On vahvaa näyttöä siitä, että mustasotilaskärpäsen toukilla on positiivisia vaikutuksia eläinten suolistoon. Ne toimivat hyvin ruoansulatuksessa ja saattavat jopa estää taudinaiheuttajia”, kertoo Volaren toimitusjohtaja Tuure Parviainen.

Volare hakee parhaillaan rahoitusta ja yhteistyökumppaneita tulevaan kaupalliseen tuotantolaitokseensa, jonka rakentamisen on määrä käynnistyä vuonna 2023.

 

Kuva: Myllyn Paras. Viljatuotevalmistuksen jäte kiertää toukkien ruokapöytään ja edelleen muun muassa kissanruoaksi.

Facebooktwitterlinkedin