Tavaroiden korjaamisesta helpompaa – Tuotteiden korjattavuuteen mietitään yhteisiä pelisääntöjä EU:ssa

Tuotteiden korjattavuuteen mietitään pelisääntöjä EU:ssa.
Facebooktwitterlinkedin

Onko kuluttajalla oikeus saada ostamansa tuote korjattua ja kunnostettua? Miten kauan laitteen tai muun tavaran tulisi kestää käytössä? Kenen pitäisi vastata korjauksesta tai osien vaihdosta aiheutuvista kustannuksista?

Euroopan parlamentin ENVI-ympäristövaliokunta käsittelee tänään (4.9.23) kokouksessaan ehdotuksesta tavaroiden korjaamista edistävästä direktiivistä, muistuttaa MEP Sirpa Pietikäinen. Hän kertoo toivottavansa direktiiviehdotuksen tervetulleeksi.

Korjaaminen on kiertotalouden olennainen osa. Se edistää tuotteiden pysymistä käytössä ja pidentää tavaroiden elinkaarta, mikä säästää luonnonvaroja. Kiertotalousajattelussa tuotteet on myös lähtökohtaisesti suunniteltava pitkäikäisiksi.

Direktiiviehdotuksen mukaan tuottajien on kannettava vastuuta korjaamisesta niin, että tuottajat ja jälleenmyyjät tarjoaisivat kuluttajille edellytykset tuotteiden korjaamiseen. Yhteiskunta voi puolestaan helpottaa suutari-, räätäli- ja korjauspalvelujen syntymistä ja löytymistä.

ENVI-valiokunnan tämän päiväistä kokousta voi seurata suorana maanantaina 4.9.23 klo 16-19:30 tai katsoa tallenteen myöhemmin.

Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti

Kuva: Adobe Stock. Tuotteiden korjattavuuteen mietitään pelisääntöjä EU:ssa.

Facebooktwitterlinkedin