Tekstiilien valmistajille ja maahantuojille on tulossa vastuu tekstiilituotteiden koko elinkaaresta. Tuottajavastuu tarkoittaa, että valmistajat ja maahantuojat velvoitettaisiin vauhdittamaan tekstiilien uudelleenkäyttöä…
Tekstiileille tulossa harmonisoitu tuottajavastuu – ”Olen 99-prosenttisen varma”
Näyttää yhä varmemmalta, että tekstiilien tuottajat eli valmistajat ja maahantuojat joutuvat vastuuseen tekstiilijätteen jätehuollon järjestämisestä ja sen kustannuksista.
EU on esittämässä tekstiileille harmonisoitua tuottajavastuuta, joka koskisi samanlaisena kaikkia EU-jäsenmaita.
Tuottajavastuu tulee jätepuitedirektiivin muutokseen, jota Euroopan komissio valmistelee parhaillaan. Jätepuitedirektiivin muutosesityksen odotetaan valmistuvan kesän aikana.
Euroopan komission tutkimuskeskus JRC järjesti jätepuitedirektiivin mahdollisesta sisällöstä ja vaikutuksista työpajan 18.–19. huhtikuuta.
”Olen 99-prosenttisen varma, että komissio aikoo esittää tekstiileille tuottajavastuuta”, näkee työpajaan ympäristöministeriöstä osallistunut neuvotteleva virkamies Sirje Stén.
”Olisin todella yllättynyt, jos tuottajavastuuta ei esitetäkään. Niin varmana komission edustaja sitä esitteli työpajassa”, hän jatkaa.
Vaarantuuko kuntakeräys?
Tulevan jätepuitedirektiiviesityksen yksityiskohtia ei vielä tiedetä, mutta Suomessa EU:n aikeet ovat herättäneet huolta.
”Jos tuottajavastuu toteutuu laajana ja sataprosenttisena, ei jäsenmaalla ole paljoa liikkumavaraa. Kukaan ei osaa vielä sanoa, mitä tapahtuisi kuntien alulle panemalle poistotekstiilien keräykselle”, Stén sanoo.
Tekstiilijätteen erilliskeräysvelvoite tulee voimaan kaikissa EU-jäsenmaissa 1.1.2025 alkaen. Suomi on edennyt asiassa muuta EU:ta nopeammin. Suomessa kunnat ovat aloittaneet poistotekstiilien erilliskeräyksen jo aiemmin. Virallisesti erilliskeräysvelvoite tuli kunnille tämän vuoden alusta.
Poistotekstiiliä on saatu kerättyä asukkailta Suomessa satoja tuhansia kiloja. Poistotekstiiliä on saatu ohjattua paikallisesti uudelleenkäyttöön. Pitkän kehitystyön ansiosta suomalaistoimijat ovat tehneet myös investointeja jätteen kierrätykseen ja luoneet uutta lajittelu- ja kierrätysteknologiaa.
Kuntien toteuttama poistotekstiilien erilliskeräys- ja kierrätysjärjestelmä saattaa kuitenkin vaarantua.
”Laajan tuottajavastuun mallissa tuottajilla on valta järjestää keräys ja kierrätys, miten itse haluavat. Silloin voi käydä niin, ettei poistotekstiilien kuntakeräykselle löydy enää rahoittajaa tai materiaalivirtojakaan”, Stén pohtii.
Dumppaukselle rajat
Osa toimijoista pelkää, että tuottajat ohjaisivat vaatejätteen halvimpaan käsittelyyn tai ”uudelleenkäyttöön” kehitysmaihin.
EU aikoo kuitenkin tilkitä vaatteiden dumppausta Afrikkaan muokkaamalla esimerkiksi jätteensiirtoasetusta.
EU:ssa on vireillä muitakin aloitteita, jotka pyrkivät ohjaamaan tekstiiliteollisuutta kohti kiertotaloutta eli pidentämään vaatteiden käyttöikää, suosimaan uudelleenkäyttöä ja edellyttämään kierrätyskelpoisuutta.
Myös uudelleenkäytölle ja kierrätykselle saattaa tulla erilliset, tuottajia koskevat tavoitteet.
Lue lisää aiheesta kiertotalouden erikoislehti Uusiouutisten toukokuun alussa ilmestyvästä tekstiilien teemanumerosta. Tilaa lehti nyt kampanjahintaan!
Teksti: Elina Saarinen/ Uusiouutiset-lehti
Kuva: Adobe Stock. Tuottajavastuu saattaa vaarantaa kotimaisen poistotekstiilien erilliskeräys- ja kierrätysjärjestelmän.